Autor: Kaubandus.ee • 17. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL ja USA sõlmisid mahekaubanduskokkulepe

Euroopa Liit ja Ameerika Ühendriigid teatasid, et alates 1. juunist 2012 võib Euroopas või USAs sertifitseeritud mahepõllumajanduslikke tooteid müüa mahetoodetena mõlemas piirkonnas.

Kahe maailma suurima mahepõllumajanduslike toodete tootja vahelise partnerlusega soodustatakse mahepõllumajandust ja arenevat mahetööstust ning luuakse uusi töökohti ja ettevõtteid kogu maailmas. USA ja ELi mahetoodete sektori koguväärtuseks hinnatakse praegu 50 miljardit USA dollarit ning see suureneb iga aastaga, kirjutas Euroopa Komisjoni uudiskiri.

Kokkuleppele kirjutati alla maailma suurimal mahetoodete messil Biofach.

Varem pidid mahetootjad ja -ettevõtjad, kes tahtsid mahetoodetega kaubelda mõlemal pool Atlandit, omandama eraldi sertifikaadid vastavalt kahele standardile, mis tähendas kahekordseid tasusid, kontrollimist ja paberitööd. Tänu partnerlusele kõrvaldatakse mitmed olulised tõkked eelkõige väikeste ja keskmise suurusega mahetootjate jaoks. Kõiki partnerluse tingimustele vastavaid tooteid võib turustada ja märgistada sertifitseeritud mahetoodete, - liha, -teravilja või -veinina.

Kuigi USA ja ELi mahestandardid on veidi erinevad, rõhutasid partnerlusosalised, et nende programmid on samaväärsed, v.a antibiootikumide kasutamise keeld. Ameerika Ühendriikide põllumajandusministeeriumi määrustega on antibiootikumide kasutamine keelatud, v.a maheõuna- ja -pirniaedade invasiivsete bakteriaalsete nakkuste (viljapuu-bakterpõletik) kontrolli all hoidmisel. Euroopa Liidu mahepõllumajanduse määrustega on antibiootikume lubatud kasutada üksnes nakatunud loomade ravimisel. Kõigi partnerluslepingu kohaselt turustatavate toodete puhul peavad sertifitseerivad ametnikud tõendama, et antibiootikume ei ole kasutatud muul eesmärgil.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757