Autor: Kaubandus.ee • 18. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suri Red Bulli miljardärist omanik

Vaesusest maailma rikkaimate inimeste hulka tõusnud Chaleo Yoovidhya, kes 1980ndatel lõi partnerlussuhte austerlase Dietrich Mateschitziga, suri eile enda kodumaal Tais.

Kohaliku meedia andmeil suri Red Bullis vaikiva partneri rolli kandnud Chaleo loomulikku surma, vahendab Reuters. Tema täpne vanus on teadmata ja seda arvatakse olevat 89 või 90 aastat, kuigi mõned allikad ütlevad, et mees sündis 17. augustil 1923.

Läinud nädalal ilmunud Forbesi maailma rikaste edetabelis paiknes Chaleo 205. kohal 5 miljardi dollarilise varandusega.

Vaesesse Hiina immigrantide perre sündinud mees ei uhkeldanud enda varandusega ja vältis avalikkust. Väidetavalt pole mees andnud ühtegi intervjuud ega teinud avalikku esinemist viimased 30 aastat.

Chaleo omas Tais väikest ravimifirmat, mis 1970ndatel hakkas tootma energiajooke. Esialgu keskenduti maakohtadele ja provintsidele. Toote tutvustamiseks jagati tol ajal rekkajuhtidele tasuta näidiseid. Alles seejärel mindi pealinna Bangkoki brändinguga, mis tolle aja Tai kohta oli väga uudne.

Pärast seda lõi Chaleo käed Austria ärimehe ja nüüdseks samuti miljardäri Dietrich Mateschitziga, luues firma Red Bull GmbH. Mõlemad mehed said firmas 49% osaluse ning ülejäänud 2% sai Chaleo poeg, kuid lepiti kokku, et austerlane hakkab firmat juhtima, jättes tailased vaikivateks partneriteks.

Läinud aastal müüdi 161 riigis 4,631 miljardit purki Red Bulli energiajooki. Firma pakub tööd 8294 inimesele ja aastakäive ulatub 4,25 miljardi euroni. Firma on turustab ja reklaamib väga aktiivselt enda brändi, toetades suurel hulgal ekstreemspordi üritusi ja sportlasi.

Lisaks on Red Bullil kaks Vormel 1 võistkonda - Red Bull Racing, Scuderia Toro Rosso - ning mitu jalgpallivõistkonda, sealhulgas USA meistriliiga võistkond New York Red Bulls, milles mängib ka eestlane Joel Lindpere.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757