Autor: Kaubandus.ee • 21. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: jaekaubanduse kasv toetab kettide laienemist uutele pindadele

Colliersi analüütikute koostatud igakuisest ülevaatest ilmneb, et vaikselt kosuvad nii jaekaubandusturg kui ka ärikinnisvarainvesteeringute turg. Lisaks investorite harjumuspärasele aktiivsusele Tallinnas on kasvanud nõudlus ka pealinnast kaugemale jäävad investeerimisobjektide järele.

„Jaekaubanduse kasv jaanuaris oli märkimisväärne, 15% aastases võrdluses. Samas tuleb siin meeles pidada, et taustal on kehvade aastate võrdlusandmed. 2012. aasta jaanuaris oli jaekaubanduse mahu indeks samal tasemel, kui 2011. aasta märtsis ja aprillis, mis on omakorda ikka veel võrreldav buumieelse tasemega. Võime öelda, et ühelt poolt on jaemüüjate võime üüri maksta taastumas, aga teisalt oleme ikka veel majandusnäitajatelt 2006. ja 2007. aastas. Samas on positiivsed kasvunäitajad kindlasti üks tõukejõud toidupoekettide ulatusliku laienemise jätkamiseks,“ kommenteeris Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Lao –ja tööstuspindade turul ületab Tallinnas ja Harjumaal nõudmine pindade järele pidevalt pakkumist. Kuid lisaks Harjumaale on oodata uute jae- ja tööstuspindade arendamist ka kaugemal pealinnast. Näiteks hakkab Ida-Virumaa tööstuspiirkondade arendamise nõukogu 2012. aasta märtsis arutama maa müüki välisinvestoritele, kes esitatud äriplaani järgi kavatsevad esitatud äriplaani järgi investeerida ehitistesse, masinatesse ja seadmetesse 26 miljonit eurot, luues sellega 2017. aastaks 480 uut töökohta.

„Aktiivsed on ka erainvestorid, kes otsivad võimalusi 1-2 miljoni euro suuruste investeeringute tegemiseks. Lisaks investeerimisobjektidele Tallinnas on suur nõudmine ka väljaspool Tallinna asuvate tugeva rahavooga kinnistute järele,“ sõnas Tinno.

Büroopindade turul on endiselt aktiivseim avalik sektor, kelle käimalükatud arendusprojektid on andnud olulise panuse büroopindade täitumisele. Colliers prognooside kohaselt jääb riigisektori panus määravaks ka veel 2013. aastal.

Colliers International Advisors on osa rahvusvahelisest kinnisvarateenuseid osutavast konsultatsioonifirmast Colliers International, millel on 62 riigis 532 esindust.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757