Autor: Anne Oja • 22. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eurostat: ELi riikide käibemaksud jätkavad kasvu

Erinevate ELi riikide käibemaksumäärad jätkavad kasvu, vahendas Dienas bizness Eurostati avaldatud tendentse. Peale pikka alanemisperioodi on hakanud ELi riikides aga kasvama ka üksikisiku tulumaks.

Käibemaks ulatub Luksemburgis 15% ja Küprosel 17%ni, kuid kõrgeimate määradega paistavad silma Ungari (27%) ning Rootsi ja Taani (25%). Alates 2008. aastast on käibemaks pea kõigis 27 ELi liikmesriigis tõusnud.

Kõige kõrgema üksikisiku tulumaksumääraga paistab silma Rootsi, kus tulult tuleb riigile loovutada 56,6%. Järgnevad Taani (55,4%), Belgia (53,7%), Holland ja Hispaania (52%), Austria ja Suurbritannia (50%). Kõige madalam üksikisiku tulumaks - 10% - on Bulgaarias. Slovakkia on oma 19%ga tagantpoolt teine.

ELi maade keskmine maksukoormus oli 2010. aastal 38,4%.

Ettevõtte tulumaks on ELis viimastel aastatel samuti kasvanud, ehkki varem oli näha langustendentsi. Ettevõtte tulumaks on kõige kõrgem Prantsusmaal - 36,1%. Järgnevad Malta (35%), Belgia (34%). Kõige madalam ettevõtte tulumaks on kehtestatud Bulgaarias ja Küprosel - 10%. Iirimaal tuleb ettevõtet kasumilt maksta 12,5%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757