25. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvamus: väikefirmadele kolmeleheküljeline aastaaruanne

Euroopa Komisjon paneb ette, et kuni 50 töötajaga ettevõtted piirduksid edaspidi kolmeleheküljelise majandusaasta aruandega, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Katariina Krjutškova.

Silmaga on näha, et need firmad tegutsevad, teenivad käivet ja kasumit. Ometi on keeruline tuvastada, kuhu ja kuidas ettevõtjad raha liigutavad.

Mõneti on kolmeleheküljelised aruanded õigustatud, sest väikeettevõtjate elu võikski lihtsam olla, et seeläbi elustada ettevõtluskeskkonda. Teisalt tuleb sageli ette, et suurimaid rahaliigutajad ongi üheliikmelised ettevõtted.

Vähe sellest, et ettevõtjad ei saa edaspidi oma äripartneri majandamisel silma peal hoida, kannatab ka avalik sektor ja avalikkus. Statistikaametil on edaspidi vähem andmeid, mille põhjal kokku panna rahvamajanduse näitajaid. Näiteks on üha keerulisem hinnata väikeettevõtete võlakoormust.

Teisest küljest ei saa hankekorraldajad enam avalikult maksimaalset infot ettevõtja kohta, kes pakkumise esitavad või võidavad. Rääkimata sellest, et ka ajakirjandusel on edaspidi üha keerulisem kahtlust äratavate ettevõtete kohta infot saada.  

Need on Euroopa Komisjoni nõuded ja liikmesriigid neid tõenäoliselt täiendada ei saa, kuid Eestile on  uus kord tagasiminek.

Autor: Vilja Kiisler, Katariina Krjutškova

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757