Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 11. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: Nafta kiiret languse jätku ei maksa oodata

Möödunud nädalal võisid kõik rõõmustada, kuna nafta hind liikus nädala sees madalaimal tasemel pärast möödunud aasta oktoobrit.

Ka neljapäeval avaldatud maikuu Eesti inflatsiooni pidurdumise peamise põhjusena toodi välja langenud mootorikütuse hindu. Väga aga hõisata ei maksa, kuna Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon OPEC pole kindlasti huvitatud kütuse madalast hinnast.

Lühikese ajaga väga kiire hinnalangus. Kui New Yorgi kaubabörsil kaubeldi mai alguses veel naftaga 106 dollaril barrelist, siis reedel liikus hind 83 dollari juures. Londonis on lähima Brenti futuurlepingu naftasegu hind vajunud 120 dollarilt 98 dollari kanti. Nafta kiire hinnalanguse taga on lisaks Euroopa võlakirjakriisile ka taas tärganud mure Hiina ja USA majanduse pärast. USA Keskpanga juht Ben Bernanke ütles neljapäeval, et föderaalreserv peab enne võimalike uute ergutusabinõude otsustamist hindama nende mõju Euroopa võlakirjakriisile ja USA eelarvekärbetele. Bernanke tõi välja, et eelmised kaks rahatrükivooru täitsid küll oma ülesande, kuid uue rahapakkumisega peab olema ettevaatlik, kuna intressimäärad on juba niigi madalad. OPEC kontrollib hinda. Nafta hinna kiire kukkumise jätkumist aga edasi prognoosida väga ei julgeks. 40% maailma naftatoodangust kontrolliv OPEC koguneb sel neljapäeval Viinis. “Maailmas on küllaldaselt naftat. Me vaatame, et hinnad püsiks balansis,” märkis möödunud neljapäeval Alžeeria naftaminister Youcef Yousfi. “Kui hinnad surutakse märkimisväärselt alla, siis OPEC võib pakkumist vähendada. See on põhjus, miks ei maksa agressiivset hinnalangust oodata,” märkis uudisteagentuurile Bloomberg CMC Marketsi vanemanalüütik Ric Spooner. Bloombergi küsitletud analüütikud pole selle nädala nafta hinnaliikumiste osas üksmeelel. Kui kaheksa analüütikut 25st ootab hinnalanguse jätkumist, siis üheksa pigem ootab hindade tõusu. Kaheksa analüütiku arvates võiks aga hind jääda nädala lõpuks umbes möödunud nädala taseme juurde.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757