Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 29. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maie Niit: Tarbijat eksitavad pakendid ka lihatööstuses

Otepää Lihatööstus Edgar OÜ juhataja Maie Niit teatas, et ta jälgib kõrgendatud tähelepanuga tarbijakaitseametisse jõudnud Eesti jäätisetootjate vaidlust väidetavalt liiga sarnaste pakendite pärast, sest see probleem on teemaks ka lihatööstuses.

"Otepää lihatööstuse 20 aasta jooksul sisse töötatud kaubamärgi head mainet on paraku hakatud ära kasutama,“ ütles Niit.

Näiteks tõi alles moodustatud ettevõte hiljuti turule tootesarja, mille nimes sisalduv sõna "Otepää" on Niidu kinnitusel tekitanud üksjagu segadust nii tarbijates kui ka müüjates-tarnijates. Ekslikult arvatakse, et tegemist on Otepää Lihatööstus Edgar tootesarjaga, aga tegelikult toodetakse hoopiski tellimusel teises lihatööstuses.

"Tegelikult pole sellel tootesarjal ei Otepää ega ammugi meie tööstusega mitte vähimatki pistmist,“ lausus Niit. „Reaalselt valmivad need tooted hoopis Eesti teises servas, kuigi toote nimetus viitab, et tegemist on just kui Otepääl tehtuga."

Märtsis loodud OÜ Otepää Lihameistrid 50% omanik on Vjatšeslav Leedole kuuluva Saaremaa Lihatööstuse juht Kristjan Leedo. Postimehele ütles ta, et Otepää nimega lihatooteid tehakse nii Saaremaal kui ka mujal Eestis. Pikemast kommentaarist Leedo keeldus.

Maie Niidu kinnitusel käis hiljuti tema juures Saaremaa Lihatööstuse esindaja ning tahtis Otepää Lihatööstust ära osta. Niit ei võtnud ettepanekut isegi mitte kaalumisele.

Niidu hinnangul võib tegemist olla konkurendi sooviga saada sel viisil osa Otepää Lihatööstus Edgar heast mainest tarbijate seas ja müüa kaupa jättes mulje, et tegemist on otepäälaste tööga.

Probleem ei ole vaid ühes tootesarjas. Laiemat arutelu väärivad küsimused selle üle, millised on tootjate õigused kohanimede kasutamisel, milline on sealjuures tootjate vastutus ja nende tegevuse eetilised piirid, märkis ta.

"Me ju eeldame, et Põltsamaa mahlu toodetakse Põltsamaal ja Saku õlut pruulitakse Sakus, mitte Lätis või Poolas," rääkis Niit. "Sama moodi eeldavad tarbijad, et Otepää nimetust kandvad kaubad valmivad Otepääl, kuid kahjuks pole see enam nii."

Vana-Otepää külas tegutsev Otepää Lihatööstus Edgar on kodumaisest toorainest lihatooteid valmistanud alates 7. aprillist 1992. Ettevõte annab tööd kolmekümnele inimesele ja firma on praktikabaasiks Eesti Maaülikoolile ning Tartu Kutsehariduskeskusele. Otepää Lihatööstus Edgar on Eesti Lihatöötlejate Assotsiatsiooni liige, kasutades oma toodetel erimärgistust AUS KAUP, mis annab kinnituse, et tooted ei sisalda kondilihamassi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757