8. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amserv: automüüki toetab eraisikute kasvav ostuhuvi

Eesti suurima autode jaemüüja Amservi tegevdirektori Mart Mägi sõnul on kolmandas kvartalis automüügi kasv natuke aeglustunud, kuid ootus paranemisele on tänu kasvavale eraisikute huvi tõusule olemas.

"Esimesel poolaastal kasvas Eestis uute sõiduautode müük väga kiiresti, tervelt 19%. Kolmandas kvartalis on kasv mõnevõrra küll aeglustunud, kuid siiski müüdi Eestis kvartaliga 4391 uut sõiduautot, mis on 12,5% rohkem kui aasta tagasi samal ajal," selgitas ta.

Mägi kinnitusel võib praeguseid trende vaadates öelda, et viimases kvartalis jätkub ligi 10%ne sõiduautode müügi kasvutempo. "2012. aastal müüakse Eestis kokku ca 17 000–17 500 sõiduautot. Meenutuseks – 2011. aastal müüdi AMTELi andmetel Eestis 15 350 autot," märkis ta.

Amservi juhi ütlusel olid esimese poolaasta ja ka kolmanda kvartali mootoriks nii suured riigihanked (nt elektriautode tarne) kui suureettevõtete autoparkide vahetus. Tänavuse aasta kui terviku tugevat müüki toetab aga finantseerimisvõimaluste paranemine. Samuti toetab müüki Eesti leibkondade ja ettevõtete mõnevõrra kasvanud julgus investeeringute tegemisel.

Kõige populaarsemaks osutusid Eesti elanike hulgas ühekse kuuga väikesed keskklassi autod – nende osakaal autode kogumüügist moodustas ligi kolmandiku. Jätkuvalt ostetakse Eestis palju ka keskklassi autosid ja maastureid – nende osakaal on ligi viiendik, mille osas usub Amserv kasvu jätku aasta lõpuni.

Automarkidest oli AMTELi andmeil ühekse kuuga eelistatuim Toyota ligi 15%se turuosaga. "Viimaste nädalate valguses on näha eraisikute suuremat huvi uute autode ja tehnoloogiate osas, kuid kardetavalt lükatakse lõplikud ostuotsused järgmise aasta algusesse," lisas Mägi.

Amserv on suurim autode jaemüügi ning teenindusega tegelev kontsern Eestis ja Lätis. Ettevõtte turuosa Eestis on tänavu üheksa kuuga sõiduautode jaeturul üle 16% ning tarbesõidukite turul üle 20%. Ettevõttel on kokku 14 esindust Tallinnas, Pärnus, Tartus, Paides, Viljandis, Riias, Ventspilsis ja Liepajas.

Kontsern esindab Eestis ja Lätis Toyota, Opeli, Chevrolet', Hyundai, Peugeot', Lexuse ja Saabi kaubamärke. Amserv müüs mullu 4364 uut ja kasutatud autot, järelteeninduse külastuste arv ulatus üle 120 000. Amservis töötab 480 inimest.

Autor: Inderk Kald

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757