Autor: Rivo Sarapik • 4. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liit: Eesti automüük kasvab edasi

Möödunud aastal kasvas Eestis uute autode müük 12,5% võrra, ulatudes 17 267 autoni. Auto Müügi- ja Teenindusettevõtete Liidu juhi Arno Sillati hinnangul on veel kasvuruumi.

Uusi tarbeautosid tegid müüjad kaubaks 2981 ehk 6,9% võrra aasta varasemast enam.

"Meie tänase majandustaseme juures on AMTELi hinnangul maksimaalne arukas uute autode müügimaht aastas 20 000. Väike kasvuruum seega on, mida loodatavasti aastal 2013 ka realiseeritakse," kommenteeris tulemusi Sillat. "Ootame uuelt aastalt ka autoturul kerget tõusu – 7-9% eelmise aastaga võrreldes, tarbesõidukite osas võib-olla ka mõnevõrra enam."

Peugeot´esindaja Auto Forte juht Raido Toonekurg prognoosis tänaseks müügikasvuks kümnendiku.

Mullune tulemus jääb 2004.-2005. aasta tasemele.

Rekordiliselt müüdi uusi autosid Eestis 2007. aastal, mil osteti 30 902 uut sõidukit.

Trendid Eesti autoturul

- Eesti autoostja on arenenud, läinud aastal tehti nende poolt peamiselt asjalikke valikuid – 32% kõigist müüdud uutest autodest olid väiksest keskklassist.

- auto suurus ja mootori võimsus ei ole enam müügiargumendiks, pigem jälgivad ja võrdlevad ostjad autode ostutingimuste kõrval kütusekulu ja muid ekspluatatsioonilisi näitajaid.

- suurte ja edevate autode asemele on igapäevaseks sõitmiseks üha rohkem võetud ökonoomseid ja praktilisi autosid.

- eristumine liigub üha rohkem vanade kultuurimaade eeskujul hobiautode valdkonda – nautimiseks hangitakse vana väärikas sõiduvahend (tihti nostalgiline NSVL toodang) või siis kiireks sõiduks suletud trassidel ehe võidusõidumasin.

- Eesti sõiduautopark kasvas 28 000 auto võrra ehk 5%, ületades 600 000 piiri.

- Eestisse toodi aastas sisse 49 500 sõiduautot, seega ca 21 500 autot käideldi või viidi riigist välja.

- Siinne autopark on jätkuvalt vana – autoregistris arvel olevatest sõiduautodest 383.000 ehk 63% on üle 10 aasta vanad.

Allikas: AMTEL

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757