Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 26. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Logistika aastateo finaalis on ka kolm lahendust kaupmeestele

Tänavuse Logistika aastateo finaalis on ka kolm lahendust ladusamaks e-kaubanduseks.

Tänavusele Logistika aastateo konkursule laekus 12 tegu, žürii valis neist finaali 10 ja kolm tegu kümnest on seotud ladusama kaubandusega.

Tänavune Logistika aastateo võitja kuulutatakse välja 6. novembril Logistika aastakonverentsil. Rohkem infot konverentsi kohta SIIN

Kolm kaubandusega seotud finalisti on:

* Smarten andis Hansapostile võimaluse piiramatuks kasvuks

ASi Smarten Logistics ja OÜ Hansapost käesoleva aasta logistikateoks on e-kaubamaja ja postimüügifirma logistikaprotsesside ühtlustamine ja lao kolimine kaasaegsele laopinnale. Eesti suurima kolmanda osapoole logistikateenuste pakkuja Smarteni eesmärk oli muuta Hansaposti püsikulud muutuvkuludeks. Ühtlasi võttis Smarten enda kanda kogu ettevõtte logistika korraldamise, mis vabastas Hansaposti juhtkonna töötundidest, mis varem kulusid logistika planeerimisele.Kolimisprojekti käigus korrastas Smarten Eesti ühe suurema kaugmüügifirma sortimendi põhiandmeid viies laovarude arvestuse tehniliselt uuele tasemele – IT- arendusega seoti  kaubaartiklid vöötkoodide ja laoaadressidega jne.Kogu protsessi tulemusena on Hansapost saanud võimaluse oma müügitegevuse piiramatuks kasvuks ning juba paar kuud peale projekti käivitamist sisenes Hansapost mööbliärisse ning laiendab jätkuvalt oma kaupade sortimenti. Oma laopinnast vabanemise järel on Hansaposti juhtkonna hinnangul muutunud nende põhiäri ja logistika juhtimine paindlikumaks ning muretumaks. * Telema lõi 4-dokumendi tarnet toetava veebirakenduse

Loodud lahenduse eesmärk oli toetada Baltikumi jaekettide tarnekorralduse muutust 2-dokumendi tarnelt 4-dokumendi tarnele, vähendades tarnijate vajadust investeeringuteks. Telema 4-dokumendi veebirakendus töötab põhimõttel, et jaeketi poolt saadetud tellimuse põhjal moodustatakse saateleht ning edastakse EDI kujul jaeketile. Jaekett saadab kauba kohalejõudmisel vastuvõtukinnituse, mille põhjal moodustatakse arve.Uue rakenduse eelised:• Väheneb raamatupidamise koormus – arve vastab täpselt vastuvõetud kaubakogustele;• Täpsem ja kiirem protsess (sh raha laekumine), vigade operatiivne käsitlemine;• Konfidentsiaalne – saatelehtedel ja vastuvõtukinnitustel puudub hinnainfo.Tulemused:Selveri, Bauhofi protsessi tugi on realiseeritud. Valmimas on Rimi ja Maxima 4-dokumendi tarneprotsessi toetavad versioonid. Telema 4DOC veebirakendus on soodne ja kiiresti kasutuselevõetav alternatiiv tarkvaraintegratsioonile: 80 lahendust kasutavat tarnijat on hinnanguliselt säästnud kokku 240 000 eurot arenduskulusid.

* Eesti Post lõi üle-baltikumilise kontserni’il auhinna. Selleks, et Baltimail edukas olla, tuli leida partner, kelle abil liigutada kaubavoogusid üle Baltikumi ning Euroopa suunal. Eesti Post ostis Leedu ühe suurema kohaliku logistikaettevõtte Unipakas UAB, mis mullu laiendas oma tegevust ka Lätisse. Üle-baltiline võrgustik aitab luua suuremat mahusünergiat ja seeläbi leevendada kulutõusust kaasnevat hinnasurvet.

Eesti, Läti ja Leedu võrgustike ühendamine aitab ettevõttel saada Baltimaade parimaks e-kaubanduse partneriks. Eesti Posti klientide jaoks on Baltimaad üks turg, mistõttu on vajadus kogu regiooni katva ühtse võrgustiku järele. Võrreldes muu Euroopaga on Balti riikides e-kaubandusel suur kasvupotentsiaal. Eesmärk on aidata Baltimaade e-poodidel oma turgusid laiendada naaberriikidesse. Logistikaturul tegutsevad globaalsed ettevõtted ning selleks, et nendega konkureerida ja tagada kasumlikkus, tuleb laieneda. Lisaks 355 postiasutusele on Eesti Postil Balti riikides 114 alati avatud Post24 pakiautomaadi. Unikaalsena maailmas on Post24 pakiautomaatidest võimalik kombineerida kulleri, postkontori ja pakiautomaadi kanaleid.Kombineerimislahendus on riigiti erinev. Erinevate vastuvõtu- ja väljastuskanalite kombineerimine tõi tänavu ka World Mail Award

Teised 7 Logistika aastateo finalisti on:

* EVR Cargo käivitas Eesti ja Ukraina vahelise konteinerrongi;

* Trigon Agri lõi Tallinnasse tootmislogistika jälgimiskeskuse;

* ABB võttis kasutusele innovaatilise riiuliteenuse;

* SEBE tõi täistunniekspressi liinile moodsaimad bussid;

* Tallinna Tehnikaülikoolis startis tarneahelate juhtimise magistriõpe;

* DPD uus logistikakeskus käsitleb 100% rohkem pakke;

* Via3L asutas ekspedeerimisirma.

Ka teie saate anda oma hääle võitja selgitamiseks. Rohkem infot ja hääletus SIIN

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757