Autor: Kristi Malmberg • 5. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PwC: eratarbimine alla ootuste, ent siiski kasvutrendis

PwC globaalne tarbijaindeks näitab, et maailmamajanduse taastumine on viimastel kuudel kaotamas oma hoogu.

Kogu suve väldanud ülemaailmne eratarbimise kasvu pidurdumine võib lähikuudel siiski taas pöörduda pisut kiiremale kasvule.

PwC globaalne tarbijaindeks, mis lisaks võrdlusele aasta taguse seisuga kajastab ka lühemat, kolmekuulist trendi, näitab, et tänavu maikuus alguse saanud maailma majanduskasvu pidurdumine saavutas madalpunkti augustis, ent on seejärel vähehaaval taastumas. Tõus jääb eeldatavalt küll alla pikaajalistele ootustele, kuid pole ka alust karta uut üleilmset majanduslangust.

Eesti PwC ärinõustamisüksuse juht  Teet Tender  ütles, et tarbijakäitumine on maailmamajanduse taastumise seisukohalt kriitilise tähtsusega, kuna eratarbimine moodustab enam kui poole maailma SKP-st. „Masu-järgne „uus normaalsus“ tähendab muuhulgas ka seda, et isegi kindlustunde kasvades kulutavad inimesed vähem ning säästavad rohkem kui 2008.aastale eelnenud buumiajal“. Ehkki eri riikide võrdlusandmeid uuring otseselt ei sisalda,  võib julgelt oletada, et meie tarbijakulutuste kasv on võrreldes muu Euroopaga jätkuvalt oluliselt kiirem ning ühisturuga kaasnev aeglane elatustasemete ühtlustumine jätkub veel kaua.

 

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070