Autor: Kristi Malmberg • 7. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liha kallines aastaga pea 10%

Aastaga on enim kallinenud liha ja eluasemekulutused, teatas statistikaamet.

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2012. aasta oktoobris võrreldes septembriga 0,2% ning võrreldes eelmise aasta oktoobriga 4,1%.

Kaubad olid 2011. aasta oktoobriga võrreldes 3,9% ja teenused 4,5% kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta oktoobriga võrreldes tõusnud 7,4% ja mittereguleeritavad hinnad 2,9%.

Võrreldes eelmise aasta oktoobriga mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toit, mis andis indeksi kogutõusust üle kolmandiku. Sellest omakorda kolmandiku andsid aastataguse ajaga võrreldes 9,5% kallinenud liha ja lihatooted, ligi neljandiku värske puuvili ja teise neljandiku värske köögivili.

Eluasemekulutused andsid kogutõusust ligi 30%, millest üle poole andis eelmise aasta oktoobriga võrreldes 12,1% kallinenud soojusenergia. Mootorikütus oli 8,8% kallim ja andis kogutõusust alla kaheksandiku. Mulluse oktoobriga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud värske köögivili (35%) ning odavnenud tangained (11%). Lennukipiletid olid 60% kallimad kui eelmise aasta oktoobris.

Septembriga võrreldes olid oktoobris tarbijahinnaindeksi peamisteks mõjutajateks liha ja lihatoodete ning värske köögivilja hinnatõusust tingitud toidu kallinemine, mootorikütuse 1,8%-line odavnemine ning lennukipiletite hinnatõus. Enim kallines kuuga värske kurk (60%) ning odavnes kartul (12%).

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757