Autor: Ave Lepik • 8. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Detsembris tegid hinda lihatooted ja köögiviljad

Lõppenud detsembris andis tarbijahinnaindeksi tõusule hoogu kallinenud toit - eelkõige lihatooted ja köögiviljad.

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2012. aasta detsembris võrreldes novembriga -0,1% ja võrreldes 2011. aasta detsembriga 3,5%, teatab statistikaamet. Kaubad olid 2011. aasta detsembriga võrreldes 3,1% ja teenused 4,1% kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on 2011. aasta detsembriga võrreldes tõusnud 6,0% ja mittereguleeritavad hinnad 2,6%.

2012. aasta detsembris võrreldes varasema aasta detsembriga mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toit, mis andis kogutõusust ligi 40%. Sellest omakorda ligi kolmandiku andsid aastataguse ajaga võrreldes 7,6% kallinenud liha ja lihatooted ning viiendiku 15% kallinenud köögivili.

Eluasemekulutused andsid kogutõusust kolmandiku, millest omakorda poole andis aastataguse ajaga võrreldes 11,3% kallinenud soojusenergia.

Alkohoolsed joogid ja tubakas kallinesid 5,6%, mis andis indeksi kogutõusust kaheksandiku.

Mootorikütus oli 2012. aasta detsembris 2,4% kallim kui aasta varem. Aastataguse ajaga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud munad (40%) ja muu puuvili (22%) ning odavnenud tangained (8,3%) ja kohv (7,5%). Tarbijahinnaindeksi muutus jäi viimati alla 3,5% 2010. aasta augustis, mil ta oli 2,9%.

Novembriga võrreldes mõjutas detsembris tarbijahinnaindeksit peamiselt kangete alkohoolsete jookide soodusmüügid (mille tagajärjel odavnes see kaubagrupp 3,9%), mootorikütuse odavnemine 1,3% ja lennukipiletite kallinemine 15,6%. Enim kallinesid kuuga viinamarjad (22%) ja värske kurk (30%) ning odavnesid mandariinid (14%).

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700