Autor: Maarit Eerme • 8. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swed: Tarbijahindade kasvu mõjutas välismaine hinnasurve

Tarbijahindade kasvu mõjutasid eelmisel aastal peamiselt välismaised hinnasurved, mis mõjutas kütuse ja toiduainete hinda kommenteerib Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla, kommenteerides statistikaameti teadet THI tõusust.

Järgneb Kristjan Tamla kommentaar:

Tarbijahindade kasvu mõjutasid eelmisel aastal peamiselt välismaised hinnasurved - aasta alguses kallines rahvusvahelistel turgudel kütus ning suvekuudel tegid järsu hüppe toiduainete hinnad. Lisaks mõjutas imporditavate kaupade hinnakasvu terve aasta esimese poole nõrgenenud euro vahetuskurss.

Edaspidi on oodata välismaiste hinnasurvete järk-järgulist taandumist. Rahvusvahelistel kütseturgudel on nõudlus ja pakkumine täna suhteliselt hästi tasakaalus ning uut suurt kütusehindade hüpet pole hetkel oodata. Samuti on viimastel kuudel aset leidnud euro vahetuskursi kallinemine.

Sisemaised hinnasurved on seevastu aga tänavusel aastal suurenemas. Lisaks elektrienergia kallinemisele, mis peaks hinnataset tõstma ca 1% võrra, on aasta jooksul kerkimas ka tubaka ning alkoholi aktsiisimäärad. Ei saa ka välistada, et palgakasvu ja tootlikkuse vahekord nihkub rohkem inflatsioonisurveid suurendavas suunas. Kokkuvõttes peaks 2013.a keskmine tarbijahindade kasv jääma siiski madalamaks kui eelmisel aastal, kuid see hakkab selgemalt esile tulema aasta teisel poolel.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757