Autor: Romet Kreek • 23. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ikea teenis 3,2 miljardit eurot

Maailma suurim mööbli jaemüüja Ikea Group teenis mullu 3,2 miljardi eurose puhaskasumi.

Kasum kasvas aastaga kaheksa protsenti. Rootsi kompanii käive kasvas 9,5 protsenti, 27,6 miljardi euroni.

Ettevõte plaanib investeerida 2020. aastaks neli miljardit dollarit taastuvenergiasse, et vähendada kulusid, kuna rahanapid tarbijad muutuvad ühe hinnatundlikumateks, vahendab Bloomberg,

„Kasvatame oma investeeringuid taastuvenergiasse,“ ütles ettevõtte juhatuse esimees Mikael Ohlsson, kes on tagasi astumas ettevõtte 3,5 aastase juhtimise järel. „Vaadates, kui kiiresti me laieneme, siis tõenäoliselt kahekordistame taas investeeringuid pärast 2015. aastat.“

Tuulikute hinnad on mullu juunini kolme aastaga kahanenud 23 protsenti ning päikesepaneelide hinnad on kahe aastaga kukkunud enam kui poole võrra.

Ikea plaanib 2020. aastaks kasutada oma poodides ja allhankijate juures 100% taastuvenergiat. Ettevõttele kuulub 250 000 päikesepaneeli (valdavalt USAs) ja 126 tuulikut Põhja-Euroopas, mis katavad 34 protsenti ettevõtte energiatarbimisest.

Ohlsson ütles, et jaekaupmehel on Euroopas tugeva kasvu võimalused, kuna paljude klientide läheduses ei ole ikka veel Ikea poodi.

Ikea võitis turuosa juurde kõigil turgudel, kuid suurim turuvõit tuli Lõuna-Euroopas, kus majanduskriis on muutnud kliendid tundlikumaks väärtuse suhtes.

„Oleme paaril viimasel aastal näinud väga tugevat arengut USAs, Hiinas, Venemaal, Saksamaal, Poolas ja Soomes,“ ütles ta. „Enesestmõistetavalt on areng Lõuna-Euroopas aeglasem, kuid meil on seal läinud kõige paremini, kui majanduses on halvimad ajad.“

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070