Autor: Fredy-Edwin Esse • 30. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ford lõi ootusi, Euroopa miljardikahjumid kukil 

Ford Motor teenis neljandas kvartalis üle ootuste palju kasumit tänu tugevale müügile Põhja-Ameerikas. Kuid autotootja aktsia on tugevas miinuses, sest Euroopast teeniti oodatust suurem kahjum ja ennustatakse selle kasvamist.

Ford teatas ligi 1,7 miljardi dollarilisest maksueelsest tegevuskasumist ehk 31 senti aktsia kohta. Thomson Reutersi küsitletud analüütikud ootasid kasumit 25 senti aktsia kohta.

Fordi Põhja-Ameerika haru teenis aasta viimases kvartalis 1,9 miljardit dollarit, mis on aasta varasemast tulemusest ligi miljardi dollari võrra parem. Euroopa haru kaotas samas 732 miljonit dollarit, mis on kordi hullem 2011. aasta neljanda kvartali 190 miljonilisest kahjumist.

Võrreldes aasta varasema suutis Ford käivet suurendada 1,9%, 36,5 miljardi dollarini. Kasvu toitsid müügi kiirenemine Aasias ja Põhja-Ameerikas, summutades Euroopa langevat müüki.

Paraku aga ei näe USA suuruselt teine autotootja hädade kadumist Euroopast, tõstes kahjumi väljavaadet. Fordi sõnul eeldatakse 2013. aastal Euroopast 2 miljardi dollarilist kahjumist, mis ületab isegi eelmise aasta 1,75 miljardi dollarilist kahjumit.

Euroopas kavatseb Ford vähendada tootmismahte kuni 18%, pannes kinni kolm tehast, mis peaks kulusid kokku hoidma kuni 500 miljoni dollari jagu.

Vana-maailma hädasid aitab ümber pöörata firma hea edu USAs, mille taga on eelkõige firma F-seeria maastur. Läinud aastal oli taas Ford F150 USA enim müüdud maastur, püsides troonil juba 36 aastat järjest.

Bloombergi andmeil müüdi 2012. aastal üks Ford F150 iga 49 sekundi järel. See on hea uudis firmale, kes teenis 90% enda autodivisjoni kasumist just F-seeria maasturite müügist, sest nende marginaalid on oluliselt paremad võrreldes sõiduautodega.

Investorid pole tulemusi sugugi rõõmsalt vastu võtnud. Esimese kahe tunniga oli Fordi aktsia 5,7% miinuses, makstes 13,00 dollarit.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700