Autor: Maarit Eerme • 7. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijahinnaindeksit mõjutasid enim toit ja sideteenused

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2013. aasta veebruaris võrreldes jaanuariga 0,6% ning võrreldes eelmise aasta veebruariga 3,7%, teatab Statistikaamet.

Kaubad olid 2012. aasta veebruariga võrreldes 3,0% ja teenused 4,9% kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta veebruariga võrreldes tõusnud 3,1% ja mittereguleeritavad hinnad 3,9%.

2012. aasta veebruariga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim eluasemekulutused, mis andsid kogutõusust ligi poole. Sellest omakorda üle 80% andis aastataguse ajaga võrreldes 13,1% kallinenud elekter, soojusenergia ja küte.

Toit andis kogutõusust ligi kaks viiendikku, millest üle veerandi jäi aastaga 7,3% kallinenud lihatoodete arvele ning üle kolmandiku andsid vastavalt 15% ja 17% kallinenud köögi- ja puuvili. Mootorikütus oli 2013. aasta veebruaris 0,1% kallim kui aasta varem.

Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 39% kallinenud kartul, 30% munad ning 6% odavnenud tangained.

Jaanuariga võrreldes olid veebruaris tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks 1,3% kallinenud toit, 3,4% odavnenud sideteenused ja 2,8% kallinenud mootorikütus. Toidukaupadest kallinesid kuuga enim mandariinid (47%) ja odavnes tomat (17%).

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700