Autor: Maarit Eerme • 5. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paljud kauplejad eiravad „kõlblik kuni“ märgistust

Tarbijakaitseamet kontrollis üle Eesti kauba realiseerimise ja tarvitamise lõpptähtpäevast ehk „kõlblik kuni“ kuupäevast kinnipidamist. Rikkumisi esines kokku 62 kauplusest 39%.

Osal ameti tuvastatud juhtudel oli poodides müügil üksikuid „kõlblik kuni“ kuupäeva ületanud kaupu, mis olid kauplusetöötaja tegemata töö tõttu muu kauba hulka jäänud. Peamised rikkumised olid siiski tahtlikud, kus „kõlblik kuni“ kuupäeva ületanud kaup oli teistest eraldatud ja alla hinnatud.

Kui tootel on märgistus „kõlblik kuni“, siis on tegemist kergesti rikneva toidukaubaga, mida tohib müüa ja tarvitada vaid selle kuupäevani (kaasa arvatud). Pärast seda kuupäeva ei tohi nimetatud toodet enam müüa, kuna selle tarbimine võib põhjustada erinevaid terviserikkeid.

„Parim enne“ märgistusega toodetele kehtib tootja- või pakendajapoolne garantii kvaliteedi osas vähemalt näidatud kuupäevani. „Parim enne“ tähtpäeva ületanud toit ei muutu inimesele ohtlikuks, kui on kinni peetud säilitamistingimustest. Seetõttu on sellise märgistusega tooteid lubatud müüa ka pärast tähtpäeva möödumist, kuid need peavad olema teistest toodetest eraldatud ja varustatud vastavasisulise teabega.

Kõigi kontrolli käigus tuvastatud rikkumiste suhtes on tarbijakaitseamet alustanud menetlust.

Tarbijakaitseamet ning veterinaar- ja toiduamet kutsuvad inimesi üles ka edaspidi teada andma „kõlblik kuni“ kuupäevaga toodete turustamisest pärast nende säilivusaja ületamist.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070