Autor: Kadri Jakobson • 26. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Salakaup tungib toiduärisse

Veterinaar- ja toiduameti andmeil on viimastel aastatel poelettidelt avastatud tundmatu päritoluga kalakonserve, mida võib nimetada salakaubaks.

Ka tänavu jaanuaris leiti Pelgulinna Selveri lettidelt kahtlase päritoluga saira ja gorbuuša konserve – selle juhtumi uurimise otsustas amet anda üle prokuratuurile.

Teine juhtum, kus konservide päritolu ei suudetudki lõpuni tuvastada, sai alguse 2011. aasta suvel, kui Venemaa kalaettevõte Rõbokombinat Ostrovnoi pöördus Eesti ametnike poole.

Nad olid saanud siit infot, et Eestis müüakse ebakvaliteetseid sairakonserve, mis etiketi järgi on justkui valmistatud nende tehases. Ettevõtte kinnitusel pole Eestis müüdavate konservide etiketid kindlasti nende valmistatud konservide omad.

Veterinaar- ja toiduamet alustas uurimist ja selgus, et vihjel oli tõsi taga. Amet avastas jaemüügikettide riiulitelt kahtlase märgistusega saira ja gorbuuša kalakonserve. Konservid olid müügil Maxima, Selveri, Prisma ja ABC Supermarkets jaekettides, aga ka Stockmannis. Amet tegi kaupmeestele ettekirjutused, konservid korjati müügilt ära ja hävitati.

Ent kui veterinaarametnikud hakkasid uurima konservide teekonda, osutus see kummaliselt keeruliseks. Firmad ei vastanud ega teinud ametnikega mingit koostööd, ettevõtetes vahetusid pidevalt juhid ning omanikud. Võimalik, et nii käituti selleks, et jälgi peita.

Milliseid firmasid pidi ja miks solgutati kahtlasi kalakonserve, loe tänasest Äripäevast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700