Autor: Maarit Eerme • 2. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijakaitseamet leidis kauplustest kaks ohtlikke aineid sisaldavat nukku

Tarbijakaitseameti inspektorid võtsid järelevalve käigus kauplustest testimiseks kolm mänguasja, millest kaks sisaldasid lastele ohtlikke aineid.

Ftalaate leidus Anderleen OÜ Mulgi Paradiisi kaupluses müügil olnud nukus ja OG Elektra AS-i Grossi Toidukaupade keti Kotka poes müügil olnud nukukomplektis Modern Girls.

Tooteid testis terviseamet, kelle otsuse põhjal ei vasta kumbki nukk nõuetele. Viljandis asuvas Mulgi Paradiisis müügil olnud nukk sisaldas ftalaate piirmäärast 313 korda rohkem, Tallinnas Kotka poes müügil olnud nukukomplekt Modern Girls aga lubatust 385 korda rohkem.

Ftalaate kasutatakse peamiselt plastikust toodete elastsuse ja plastilisuse tagamiseks. Kehtivate nõuete järgi ei tohi nende sisaldus mänguasjades ja lastetoodetes ületada 0,1 protsenti plastseks tehtud materjali massist. Oma olemuselt on ftalaadid inimorganismile pikaajalise mürgise toimega, põhjustades näiteks sigivushäireid.

Tarbijakaitseamet alustas menetlust nii Anderleeni kui OG Elektra suhtes. Ettevõtted teatasid, et on nukkude müügi lõpetanud. Müügilt kõrvaldatud nukud hävitatakse ja juba müüdud tooted ostetakse tagasi.

Kuidas käitutakse, kui müügilt avastatakse ohtlik mänguasi?

Kahtlust äratavad tooted võtab tarbijakaitseamet või terviseamet testimiseks.Testid tehakse erinevates laborites ning testides uuritakse toote vastavust kehtestatud nõuetele.Testis põrunud ja ohtlikuks osutunud toote korral on kauplusel kohustus müük peatada ja juba müüdud tooted tagasi kutsuda.Tagasikutsumisest tuleb tarbijaid teavitada müügikohas ning ka laiemalt, näiteks meedia vahendusel.Kauplusel tuleb ohtliku toote tagastanud tarbijatele raha tagasi maksta. Makset tõendavat dokumenti tarbijalt nõuda ei tohi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757