Autor: Maarit Eerme • 28. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ETK Grupp kasvas aastaga 7,5 protsendi võrra

ETK Grupp hoidis mullu 20,2protsendilise osaga toidu- ja esmatarbekaupade turul liidripositsiooni, kasvades 420,3 miljoni euro suuruse konsolideeritud netokäibe juures aastaga 7,5%, selgub täna avalikustatud ETK majandusaasta aruandest.

Aastaaruande põhjal kuulus 2012. aasta lõpu seisuga ETK Grupi ühistutele 357 müügiüksust, möödunud aastal lisandus neli uut Konsumit ning kaks A ja O kauplust. 

Suurima osa grupi käibest moodustas 208,9 miljoni euro suuruse netokäibega kauplusekett Konsum, mille käive kasvas 2011. aastaga võrreldes 13,4%. Kaupluseketi A ja O netokäive oli 2012. aastal 85,6 miljonit eurot, vähenedes aastaga 1,4%. Maksimarketi keti käive 61,5 miljonit eurot on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes suurenenud 7,9%.

ETK Grupp, kuhu kuuluvad 19 ühistut ja ETK kontsern, teenis 2012.aastal kasumit kokku 9 miljonit eurot.  ETK kontsern, mille moodustavad tulundusühistu ETK (Eesti Tarbijateühistute Keskühistu) ja tütarettevõtted ETK Jaekaubandus AS ning ETK Finants AS, teenis sealjuures planeeritud kahjumit. ETK kontserni aruandeaasta kahjum oli 1,36 miljonit eurot. „Tegu on ETK Finantsi käivitamisest ja ETK Jaekaubanduse uute kaupluste rajamisest tingitud planeeritud miinusega,“ ütles ETK juhatuse esimees Jaanus Vihand.

Maksekaardi Säästukaart Pluss süsteemi opereeriv ja muid finantsteenuseid osutav ETK Finants alustas Säästukaart Plussi väljastamist detsembris 2011. Aastal 2012 aktiveeriti ligi 22 000 Säästukaart Plussi. Vihandi sõnul jõuab Säästukaart Plussi programm kasumisse käesoleva aasta lõpuks. „Säästukaart Plussi kasutamisaktiivsus on ka sel aastal tõusuteel – nädalas esitatakse keskmiselt ligi 330 maksekaardi taotlust,“ ütles Vihand. “Usun Säästukaart Plussi edusse – see muutub üha aktraktiivsemaks, kuna võimaldab välismaiste pankade kaardimakse tasude puudumise tõttu anda tarbijale märkimisväärselt suuremat hinnasoodustust.“

ETK Grupi kehtivaid Säästukaarte ja Säästukaart Plusse oli kasutuses 2012. aasta lõpuks ligi 400 000. 2012.aasta lõpuks moodustas Säästukaardiga registreeritud ostude osakaal 72% ETK Grupi kogukäibest. Säästukaardi ja Säästukaart Plussi omanikud kogusid eelmisel aastal preemiaraha kokku enam kui 3 miljoni euro ulatuses.

2011.aasta lõpus asutatud ETK tütarettevõte ETK Jaekaubandus ASi alla viidi 2012. aasta alguses üle Tallinnas ja Harjumaal paikneva kolme Konsumi ja kahe Maksimarketi opereerimine. Septembris avati kuues kauplus - Raudalu Konsum.  „Valdavalt ülimalt konkurentsitihedale Tallinna ja Harjumaa turule fokusseerunud ETK Jaekaubandus ASi strateegia on jätkuv laienemine – sel aastal avatakse Tallinnas Harkujärve Konsum ja Pärnu Maksimarket, samuti otsime aktiivselt uute kaupluste rajamise võimalusi Tallinnas – mistõttu ei planeeri me antud äriüksuselt kasumisse jõudmist ka sellel aastal,“ kommenteeris Vihand.

ETK Grupi investeeringud kokku olid 2012.aastal 11,9 miljonit eurot, sellest ETK kontserni investeeringud moodustasid 2,8 miljonit eurot.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070