Autor: Kadri Põlendik • 1. juuli 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

K-Rauta: ehitussektori langus kaubamüügis ei kajastu

Hoolimata tellimuste vähenemisest ehitussektoris ja ettevõtjate ebakindlusest ei ole ehituskaupade müük K-Rauta poodides langenud, ütles Rautakesko AS tegevjuht Alo Ivask.

K-Rauta klientide hulgas on nii jae- kui ärikliente, kelle osakaal on praegu tavapärane ning suurt langust äriklientide poolel märgata ei ole, rääkis Ivask.

„Mõlemad kliendigrupid tasakaalustavad natuke üksteist. Lihtsustatult öeldes on umbes nii, et kui tükk aega ei ole ehitatud ja  hakatakse uuesti arendama, läheb ärimüügi pool natuke kiiremini üles," selgitas Ivask "Kui arendused valmis ja ehitajad pidurdavad seda tegevust, siis samal ajal kolivad korteritesse inimesed, kes sisustavad ja viimistlevad. Seda ei saa üks-üheselt võtta, see on üks käik teisel viitajaga natuke järel.“

Samas tõdes ta, et kui ehitajad praegu räägivad, et tööd on vähem ja portfellis vähem tellimusi, siis mingi aja möödudes annab see ka K-Rautas tunda. Ometi ei viita sellele veel miski.

Üldiselt on K-Rautal läinud hästi. Aasta esimestel kuudel oldi küll languses pika talve tõttu, kuid nüüd on müük paranenud. Täna tulnud statistikat kommenteerides märkis Ivask, et 17% kasvu ehituskaupade müügis on tulnud erinevate tegurite koosmõjul.

„Üks on tavapärane hooajaline müügikasv. Kui meenutada erakordselt pikka talve, mis lõppes peaaegu et alles maikuus, siis see tähendas, et suvine tarbimine mingil määral pressiti kokku lühemale perioodile. Ehk kui see nüüd paisu tagant pääses, kui lumi ära läks, hakati selle võrra intensiivsemalt järele võtma,"rääkis Ivask. "Kolmas asi, kui vaadata statistilisi andmeid, on see, et inimeste kindlustunne on paranenud ja jälle võetakse julgemalt laenu. Kõik need mõjutavad meie sektorit.“

Tema hinnangul on praegune intensiivsem müük teinud tagasi aasta alguse puudujäägi ning nüüd ollakse juba müügis plaanitust ees.

Teisalt leidis Ivask, et 17% kasv on vaid ühe kuu näitaja ning igal kuul sellist kasvu ei pruugi tulla. „Kuna meil on ühiskond nii väike, siis otsuste kuhjumine kuhugi kuusse annab tuntavalt mõju,“ sõnas ta.

Tulevikus kõneledes märkis Ivask, et mingisugust vapustust ei tohiks sel aastal turul tulla. Samas tuleks olla valmis võimalikuks languseks. „Kui on signaalid, et ehitatakse vähem, siis tuleb selleks valmis olla, et poole aasta või aasta perspektiivis võib mingite kategooriate müük natuke pihta saada. See ei ole mingi kartus, vaid püüame oma analüüside pealt aru saada, mis toimub ja selleks valmis olla.“

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700