9. juuli 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ligi pool suhkruturust võib olla salakaup

Suhkru hulgimüüjate sõnul võib kolmandik või isegi kuni pool müüdavast suhkrust olla salakaup. Maksuameti hinnangul jäi tänu käibemaksupettustele riigil mullu saamata ligi 225 mln eurot.

Maksuameti uurimisosakond on suuremahuliste maksupettuste uurimisel üha rohkem avastanud ebaseadusliku suhkruäriga seostatavaid isikuid.

"Hindame selliseid pettusi eelkõige maksuliikide lõikes ja 2012. aasta võimalik käibemaksuauk oli MTA arvestuse kohaselt 220-225 miljonit eurot," ütles  maksuameti uurimisosakonna juhataja asetäitja Marko Ratt.

Mullu sügisel tabati kaks Tartus tegutsevat grupeeringut, kes müüsid hulgikaupmeestele läbi erinevate osaühingute suhkrut ja jätsid riigile tasutama ligi 650 000 eurot käibemaksu. Mai lõpus tegid maksuameti uurimisosakonna töötajad kriminaalmenetluse käigus 16 läbiotsimist Tallinnas ja Harjumaal ning pidasid käibemaksupettuses kahtlustatavatena kinni seitse inimest, kellest kolm kohus vahistas. Grupeering kasutas variettevõtteid vahelülidena suhkru ostmisel EL liikmesriigist, selle tulemusel jäeti riigile tasumata ligi 600 000 eurot käibemaksu.

Rati sõnul pannakse maksupettuseid toime kõrgel organiseerituse tasemel, seda ka suhkru valdkonnas.

Loe edasi esmaspäevasest Äripäeva paberlehest.

Autor: Ave Lepik, Kadri Jakobson

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700