Autor: Ave Lepik • 8. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ostukorv: või on aastaga oluliselt kallinenud

Septembris oli põhitoiduainete ostukorvi maksumus 68,37 eurot ühe inimese kohta, mis on 0,3 eurot (0,4%) rohkem kui augustis ja 2,0 eurot (3%) rohkem kui eelmise aasta septembris.

Võrreldes eelmise aasta septembriga on toidukorvi valitud toodetest enim kallinenud näiteks värske lõhe (35,1%), importõunad (16,8%) ja kondita veiseliha (10,2%), selgub TNS Emori Agriseire uuringust.

Lihatoodetest kallinesid broiler (6%), kondita sealiha (5,8%) ja lahtised viinerid (4,5%). Oluliselt on kallinenud aastaga ka või (9%).

Võrreldes eelmise aastaga on enim langenud importtomati (43%), banaani (18%), suhkru (13,3%), pika importkurgi (9,1%) ja M-suuruses kanamunade (8%) hind. Odavnenud on ka kilepakendis 2,5% piim (4,4%) ja lahtine kartul (1,5%).

TNS Emori toidukorvi koostamisel on lähtutud põhimõttest, et seal oleks esindatud põhilised tooterühmad sellise osakaaluga, nagu need on SA leibkonnauuringu andmetel tarbimises. Toiduainete jaehinnad kogutakse 9 korda aastas Eesti suuremate linnade 26 kauplusest ning kaks korda aastas (mais ja novembris) 45 kauplusest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070