Autor: Romet Kreek • 28. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toyota Motor lõi General Motorsi troonilt

Toyota Motor müüs viimasest kolmest kvartalist kahes General Motorsist ja teistest autotootjatest rohkem sõidukeid, kuna saab tulu Abenomicsist, vahendab Bloomberg.

Juulist septembrini müüs Jaapani suurim autotootja koos tütarettevõtetega 2,5 miljonit sõidukit. Aastaga kasvas müük 2,8%. General Motorsi müük kasvas 5,5%, 2,4 miljoni sõidukini. Volkswagen müüs 2,33 mln sõidukit.

Toyota hiljutine edu – analüütikute prognooside kohaselt teenib autotootja majandusaastal rekordkasumi – illustreerib seda, kuidas Jaapani peaministri Shinzo Abe poliitika on nõrgendanud jeeni, millest saavad tulu Jaapani eksportöörid. Suured tööstusettevõtted vaatavad tulevikku kindlamalt kui viimased kuus aastat. Aktsiahinnad on poole aastakümne kõrgemal tasemel.

„Mõne kuuga on Abenomics tõstnud nõrgema jeeni abil Jaapani autotootjate müüki,“ ütles Fukoku Capital Managementi president Yuuki Sakurai. „Mõne Jaapani automudeli müügihinda on USAs alandatud, mis on muutnud need konkurentsivõimelisemaks.“

2013. aastal on jeen langenud USA dollari vastu 11%.

Fordi juhatuse esimees Alan Mulally nimetas Jaapanit valuutamanipulaatoriks, mis annab sealsetele eksportööridele ebaausa konkurentsieelise.

Isegi Hiinas kasvab Jaapani autotootjate müük. Toyota müük kasvas Hiinas 11%, mis on viie kvartali suurim kasv ja ulatus 220 000 sõidukini. Ka Nissan ja Honda raporteerisid Hiinas müügikasvu.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757