Autor: Marta Jaakson • 18. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vihand: turg paneb paika

Eesti Tarbijaühistu Keskühistu (ETK) tegevjuht Jaanus Vihand kommenteeris, et turg reguleerib aja jooksul üleliigsed kaubanduspinnad ise välja.

Vihand märkis, et täna Äripäevas avaldatud Ralf-Martin Soe arvamusartikkel, kus Soe võrdles Eesti kaubandust Soome ja Hollandi kaubandusega, on sama kui võrrelda õunu pirnidega.

Kaupluste arvu ja müüjate arvu teema on tema hinnangul küll väga populaarne teema, ent turg reguleerib end aja jooksul ise. „Turul võtab see küll natukene aega, aga turg paneb asjad paika. Igasugused soovid, et hakkame reguleerima ja keegi on targem kui turg – see viib tagasi sinna, mida nõukogude liidus prooviti,“ märkis Vihand.

Ta lisas, et aja jooksul pannakse üleliigsed pinnad kinni ning tekivad juurde efektiivsed pinnad, ent see võtab lihtsalt aega. „Et seda nüüd hakata hurraa korras keeldude, käskude ja seadustega reguleerima, see on kõige suurem rumalus, mida üldse teha võib,“ hindas Vihand.

Äripäev küsis ajendatult Ralf-Martin Soe arvamusartiklist, kus autor viitas sellele, et Eesti müüjate palgad on madalad seetõttu, et Eesti kaubanduspinnad on ebaefektiivsed, kuidas kaubanduspindade efektiivsust tõsta ning seeläbi ka müüjate palku tõsta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757