Autor: Maarit Eerme • 4. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VAATA: millised jae- ja hulgikaubandus ettevõtted jõudsid Eesti 100 edukaima ettevõtte hulka

Äripäev avaldas Eesti edukamate ettevõtete pingerea ehk TOP100. Eesti esisaja ettevõtte hulka kuulus ka 28 hulgi- ja jaekaubandusega seotud ettevõtet.

Parimad jae- ja hulgikaubandus ettevõtted TOP 100 esikümnes:

3. koht - Nordmet AS (hulgikaubandus)

AS Nordmet kontserni peamiseks tegevusalaks on värviliste metallide ost ja müük, tootmine ning kinnisvara rent.

14. koht - Indore Chemical OÜ (hulgikaubandus)

OÜ Indore Chemical põhitegevuseks on keemia, keemiasaaduste ja –komponentide väliskaubandus. 2012. aastal kasvas oluliselt müügitulu.

20. koht - Arte Bunkering OÜ (hulgikaubandus)

Arte Bankering OÜ viib kokku laevadeomanike, kes pöörduvad meie poole vajadusega leida kütust nende laevade tankimiseks ja kütuse müüjaid teenides raha vahendustegevuselt

22. koht - Elme Messer Gaas AS (hulgikaubandus)

Ettevõtte põhitegevusalaks on tööstuslike ja meditsiiniliste gaaside tootmine ja müük, samuti ka keevitus- ja gaasiseadmete müük ja hooldus. Elme Messer Gaasi omanikeks on BLRT Grupp ja Messer Group GmbH.  2012. aasta hulgikaubanduse TOPi võitja.

23. koht - E100 Baltia OÜ (hulgikaubandus)

Vahendab vedelkütust.

28. koht - Graanul Invest AS (hulgikaubandus)

Graanul Invest toodab ja müüb puidugraanuleid ehk pelleteid.

30. koht - Morbela OÜ (hulgikaubandus)

OÜ Morbela teostab kaubamärkide Mobil ja Eurol õlide ja - määrdeainete hulgimüüki Eestis.

37. koht - Statoil Fuel & Retail Eesti AS (jaekaubandus)

Statoil Fuel & Retail Eesti AS on suurim mootorikütuste ja mugavuspoodide jaemüügikettEestis. Ettevõtte peamiseks tegevusalaks on mootorikütuste import ja müük, toidu- jaesmatarbekaupade ning autopesulateenuse jaemüük läbi teenindusjaamade keti

41. koht - Sandmani Grupi AS (hulgikaubandus)

Sandmani Grupp tegeleb kodumasinate ja olmeelektroonika hulgimüügiga. Lisaks tegutsetakse aktiivselt Lätis, Leedus ja Soomes. Omab elektroonika jaemüügiketti Euronics.

43.-44. koht - Silberauto AS (hulgikaubandus)

Silberauto tegeleb autode müügi, hoolduse, remondi ja ümberehitamisega. Silberauto portfelli kuuluvad Mercedes Benz, Jeep, Mitsubishi, Dodge,  Chrysler.

49. koht - Mangelbert Agro AS (hulgikaubandus)

Ettevõtte põhitegevusalaks on mitmesuguste põllumajanduskaupade (rapsikook, vili) ja toorme vahendamine.

50. koht - Põldma Kaubanduse AS (jaekaubandus)

Põldma Kaubanduse AS peamiseks tegevusalaks on teksa- ja vabaaja rõivaste, jalatsite ning aksessuaaride jae- ja hulgimüük. 2012. aasta jaekaubanduse TOPi võitja.

54. Würth AS (hulgikaubandus)

55. A-Grain Eesti OÜ (hulgikaubandus)61. Everwelle OÜ (hulgikaubandus)65. MONIFLU OÜ (hulgikaubandus)67. Stockmann AS (jaekaubandus)68. Anava Eesti AS (hulgikaubandus)70. Neste Eesti AS (hulgikaubandus)79. Prisma Peremarket AS (jaekaubandus)82. Al Mare Auto OÜ (hulgikaubandus)84. Maag Grupp AS (hulgikaubandus)85. Tallinna Kaubamaja AS (jaekaubandus)86. RRLektus AS (jaekaubandus)87. TATOLI AS (hulgikaubandus)88. Baltliner OÜ (hulgikaubandus)89. Paulig Coffee AS (hulgikaubandus)99. Eesti Viljasalv AS (hulgikaubandus)

METOODIKA: TOP 100 kandidaatide hulka pääsemiseks pidi ettevõtte 2012. aasta käive olema vähemalt 13,6 mln mln eurot. TOP 100 koostamiseks võttis Äripäev justiitsministeeriumi registrikeskusest mulluste majandustulemuste põhjal 600 suurema käibega ettevõte andmed.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757