Autor: Maarit Eerme • 6. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elme Messer Gaas: meie edu taga on mitmekesisus

Äripäeva Hulgikaubanduse TOPi võitja Elme Messer Gaasi tegevjuht Jaak Muug tunnistab, et nende ettevõtte toodete müügiedu taga on erilahendused vastavalt klientide soovile ning toodete mitmekesine portfell.

"Meie edu taga on eelkõige mitmekesisus," rääkis Muug. Lisades, et nad pakuvad gaase, mida kasutatakse erinevates tööstusharudes, seetõttu saavad nad enda tegevust vastavalt sellele ka ümber korraldada.

Muug julgeb öelda, et ettevõtted on säästnud kuludelt isegi kuni 10-20%, kui on hakatud teatud tehnoloogilistes protsessides kasutama gaasidel põhinevaid rakendusi.

Kuna gaasi tootmine on väga elektrienergia mahukas, siis Muugi sõnul mõjutab nende toodete väljamüügihindasid vaid elektrikandja oluline kallinemine. "Praeguse seisuga me olulist hinnatõusu järgmiseks aastaks tööstusgaaside osas ei näe," kinnitas ta.

Järgneb intervjuu Elme Messer Gaasi tegevjuhi Jaak Muugiga:

Kui suur üllatus oli teie jaoks võita Äripäeva Hulgikaubanduse TOP 2012?

Loomulikult oli suur üllatus. Oleme arendanud enda ettevõtet ja kasvanud kuidagi märkamatult. Topi võit tuli kindlasti tänu klientidele, partneritele ja töötajatele, keda sooviks tänada nende heade tulemuste eest möödunud aastal.

Millised on Elme Messer Gaasi suuremad väljakutsed järgmiseks aastaks?

Eestis on eesmärgiks pakkuda potentsiaalsetele klientidele erinevaid lahendusi, kuidas nad saaksid enda tegevust muuta veel efektiivsemaks ja kulusid kokku hoida. Olen kindel, et kodumaal ja Baltikumis tervikuna on veel väga palju ära teha selles vallas.

Enamus meie klientidest on ekspordiga tegelevad ettevõtted, seega jälgime hoolikalt seda, mis lähinaabrite juures toimub. Oleme väga tähelepanelikud väliskeskkonna muudatuste osas, sest see mõjutab meie tegevust väga palju.

Meie suudame pakkuda erinevaid gaasilahendusi. Et teada saada, mida vajatakse, siis me monitoorime erinevaid tööstusharusid ning siis töötame neile välja konkreetsed lahendused.  Näiteks keskkonnatehnoloogia valdkonna organisatsioonidele pakume reovee neutraliseerimise teenust.

Gaase kasutatakse väga laialdaselt erinevates eluvaldkondades. Inimestele assotsieerib esimesena keevitamine ja lõikamine, aga gaase on võimalik kasutada ka näiteks laboratooriumites ja mõõteseadmetes. Kuigi gaas on gaas, kuid seda on võimalik kasutada erinevates tehnoloogiates ja valdkondades ning koostöös kliendiga töötame välja ka optimaalse lahenduse.

Meie üldisemaks eesmärgiks on kindlustada enda turupositsioon Eestis ja Baltikumis ning arendada eksporti. Me näeme enda pakutavates valdkondades potentsiaali ning selle kaudu soovime ellu viia rakendustehnoloogilisi lahendusi.

Mis on Teie edu taga?

Meie edu taga on eelkõige mitmekesisus. Me pakume gaase, mida kasutatakse erinevates tööstusharudes, mistõttu saame enda tegevust vastavalt sellele ka ümber korraldada. Näiteks on ühes valdkonnas madalseis ja teises suunas on samal ajal kasv, siis see on aidanud meid keerulisemates majandusolukordades toime tulla.

Kuhu te ekspordite enda gaase?

Meie sihtturgudeks on Venemaa ja niššitoodetel, Ukraina, Gruusia, Armeenia ja Kasahstan. Viimastesse oleme saatnud eriti puhtaid gaase, mis on mõeldud mõõteseadmete kalibreerimiseks. Samuti oleme teenindanud Soome ettevõtteid, näiteks oleme neile täitnud balloone. Skandinaavia on tööstusgaaside poolest eesrindlik piirkond, sest seal on tugev konkurents (näiteks AGA).

Gaasi ekspordi jaotuskaugus on kuskilt maalt piiratud, sest see on spetsiaalne aine, mida tuleb erivahenditega transportida. Arvestada tuleb ka sellega, et mida kaugemale seda transportida, seda suuremad võivad olla gaasi kaod.

Meie värske gaasitehas Auveres on väga heas asukohas just Venemaa suunas ekspordi suhtes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miks Te enda tehase just Ida-Virumaale ehitasite?

Leiame, et Ida-Virumaa on arenev piirkond. See on tööstuspiirkonnana väga perspektiivne ja seal on tööstusele spetsialiseerunud töötajaskond ja kompetentsi selles vallas väga palju.

Kuidas muudavad teie tooted inimeste elu lihtsamaks?

Kuna meie spetsiifika on tööstusgaasid, siis tavatarbija puutub märkamatult erinevate gaasidega kokku ja otsene kasu tema jaoks on tihti märkamatu ja iseenesest mõistetav.

Aga tootmisettevõtetel aitame vähendada nende kulubaasi. Julgen öelda, et ettevõtted on säästnud kuludelt isegi kuni 10-20%, kui on hakatud teatud tehnoloogilistes protsessides kasutama gaasidel põhinevaid rakendusi. Kui töö on väga energiamahukas, siis on võimalik säästa gaasidega võimalikult palju. Loomulikult on selliste gaasidel põhinevate rakendustehnoloogiate kasutuselevõtt seotud investeeringutega. Paljudele ettevõtetele on meie poolt pakutavad tehnoloogiad teada, kuid nad ei ole neid kasutusele võtnud, sest teised investeeringud on olnud nende jaoks prioriteetsemad. Oleme märganud tendentsi, et kui ettevõttel läheb hästi ja mõeldakse sealjuures pidevalt kuidas tulevikus olla edukas, siis panustatakse palju sisemiste protsesside efektiivistamisele.

Kui ohtlik töökeskkond Teil on? Kas on midagi töötajatega juhtunud ka?

Meie tegevusala on seotud väga suurte ohtudega, kus ühelt poolt tegeleme gaasiballoonide ja mahutitega kui surve seadmetega. See eeldab väga reglementeeritud käitlemist. Teiselt poolt on mitmed gaasid seotud plahvatusohuga. Sellepärast ongi meie äris töökeskkonna ohutus väga oluline ja sellele pöörame palju tähelepanu - jJälgime pidevalt, et kuidas tootmist efektiivistada ja tõsta tööstuses ohutuse taset veel kõrgemale. Euroopas on näiteks väga moodsaid täitejaamu, kus on tootmisprotsess viidud suhteliselt automatiseeritusele üle. Selles osas on ka Auvere tehas üks moodsamaid ja kaasaaegsemaid tehaseid maailmas, seda juhitakse arvutite teel ja on automatiseeritud ning inimese funktsioon on viidud miinimumi.

Oleme European Industrial Gases Association liige ning 2009. aastal Müchenis toimunud iga-aastasel tööstusgaasitootjate konverentsil anti meile üle mainekas hõbeauhind, mille saavad vaid need ettevõtted, kus pole kümne aasta jooksul juhtunud tööõnnetusi. Kahjuks tekkis hiljuti atsetüleeni tootmisjaamas tootmise käigus kompressori ruumis plahvatus, mille tulemusena üks töötaja kahetsusväärselt suri. 

Kuidas te hinnastate enda gaase?

Gaasi tootmine on väga elektrienergia mahukas ja kui peaks energiakandja oluliselt kallinema, siis see mõjutab ka meie väljamüügihindasid. Muus osas kujunevad müügihinnad vastavalt turu olukorrale.

Meie sektoris ei kõigu hind päevast päeva ning hinnaprognoosid teeme eelarve koostamisel.

Kokkuvõttes on kõige suuremad kulud: tööjõud, transport ja elekter.

Praeguse seisuga me olulist hinnatõusu järgmiseks aastaks tööstusgaaside osas ei näe.

Millised on Teie tuleva 5 aasta perspektiivis suuremad investeeringud?

Eestis oleme viimase aja suuremad investeeringud ära teinud ning lähiajal investeerime igal aastal ohutuse tõstmisesse ja tootmise efektiivistamisesse.

Lisainfo Elme Messer Gaasi kohta:

Elme Messer Gaas on BLRT Grupp ja  Messer Grupp ühisfirma, mida asutati 1999. aastal. Elme Messer Gaasi Grupis on kokku 288 töötajat, neist 54 töötavad Eestis.

Elme Messer Gaas on gaasivaldkonna ekspert, kelle tegevusvaldkonnaks on tehnilised, keevitus- ja lõikegaasid, meditsiinilised gaasid, toidugaasid ja erigaasid. Ettevõttel on kolm kaasaegset tehast Balti riikides (viimasena on valminud Auvere tehas) ning kaks Ukrainas, mis toodavad õhust vedelat lämmastikku, vedelat hapnikku ja vedelat argooni

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757