Autor: Maarit Eerme • 15. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hea teenindaja kuulab, naeratab ja teab kliendi soove

Tallinna Teeninduskooli kaubandusvaldkonna võistuse žürii ütles võistluse lõppedes, et hea teenindaja kuulab klienti, neratus suul, ja teab, mida talle pakub.

Teisipäeval toimus Tallinna Teeninduskoolis kaubandusvaldkonna õpilaste koolisisene võistlus „Teko müügiproff 2014“, kus selgitati välja koolisisesed paremad teenindajad. Võisteldi kolmes vanusegrupis põhikooli, gümnaasiumi ja töökohapõhise õppe baasil õppijad. Žüriisse kuulusid erinevate kaubandusettevõtete esindajad.

Võistlus koosnes kolmes osast: ostu-müügisituatsioon, tootetutvustus „Müü maha“, praktiline ülesanne „Vahetusraha lugemine ja rahaloendi koostamine“.

Ostu-müügisituatsioonis hinnati suhtlemisoskust, klienditeenindust, kaupade tundmist, arve täitmise korrektsust. Tootetutvustusel hinnati väljendusoskust, tootetundmist ja hinnasildi kujundamise oskust. Praktilises ülesandes hinnati täpsust, ajas püsimist ja rahaloendi täitmise korrektsust.

Žürii õpetussõnad õpilastele olid: ärge müüge üle ja kuulake klient alati lõpuni ? lõpuni kuulamine on müügitöös ülimalt oluline. Lisaks tõi žürii veel välja, et „Teko müügiproff 2014“ võitjad eristusid oma särava esituse poolest: hea teenindaja kuulab klienti, naeratus suul, ja teab, mida talle pakub.

Tallinna Teeninduskooli kaubanduse erialade juhtivõpetaja Aive Antsoni sõnul ongi õpilaste kõige suuremaks probleemiks see, et ei küsita ostja käest, millised on tema soovid ja vajadused ning hakatakse ise huupi pakkuma. Lisaks ei peeta Antsoni sõnul meeles legendi, millega ostja tuli.

Antsoni sõnul läks selleaastane võistlus korda ja andis õpilastele hea kogemuse. „Oleme oma õpilastega väga rahul ja loodetavasti andis tänane võistlus neile väärtuslikke kogemusi uuteks väljakutseteks, olgu see siis ülevabariigilisel müüjate võistlusel või juba töökohal.“

„Selliseid võistlusi on tarvis korraldada seetõttu, et saaks välja selgitada parimad ning õpilased saavad ennast võrrelda ja enda võimed proovile panna,“ rääkis Antson.

Tallinna Teeninduskooli kaubanduserialade võistluse „Teko müügiproff 2014“ võitjad

Töökohapõhise õppe baasil õppijad:I koht Merili Luik

II koht Merilin SeppIII koht Hanna Seeder

Põhikooli baasil õppijad:I koht Mariliis Arm

II koht Elisabeth KalitventsevIII koht Kerttu Veskimeister

Gümnaasiumi baasil õppijad:I koht Alisa Aalbok

II koht Kätlin KlebergIII koht Aleksandra Larinova

Parim „Müü maha“ meeskond: Elisabeth Kalitventsev, Merilin Sepp, Aleksandra Larinova

Foto: Malle Lõhmus
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070