Autor: Maarit Eerme • 31. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paljud ilutulestiku müüjad eirasid nõudeid

Tarbijakaitseamet ja päästeamet kontrollisid mullu detsembris Eesti suuremate kaubanduskeskuste ajutistes müügikohtades pürotehnilisi tooteid. Erinevates müügikohtades leiti puudusi, millele ka tähelepanu juhiti. 

Ametid kontrollisid 73 müügikohta, millest tarbijakaitseamet leidis 11 ja päästeamet 54 rikkumist.

Tarbijakaitseamet keskendus müügikohtade kontrollimisel tarbijatele antava info nõuetele vastavusele ja märgistusele, päästeamet jälgis aga tuleohutusnõuete täitmist. 11 müügikohas leidsid puudusi nii tarbijakaitse- kui päästeamet.

Tarbijakaitseamet leidis rikkumisi 11 kohas. Peamised rikkumised seisnesid selles, et

tootel puudus eestikeelne teave või ei vastanud toode tootja avaldatud teabele;toote märgistusel oli puudulik informatsioon tootja või importija kohta;tootel polnud kasutusjuhendit;tootel puudus pürotehnilise toote kategooria;ostjale ei antud ostu tõendavat dokumenti.

Päästeamet tuvastas rikkumisi 54 müügikohas. Peamised rikkumised seisnesid selles, et

ajutises müügikohas puudus tekk või vaip, et tulekahju korral katta vitriinis ja riiulil olevaid tooteid laialipaiskumise vältimiseks; ettevõtja polnud müüjale enne tema tööleasumist rääkinud müüdavate pürotehniliste toodete omadustest, toodete ohutust kasutamisest ja tegutsemisest tulekahju korral;müügikoht asus kaupluse väljapääsu vahetus läheduses, mis ei ole lubatud, sest see võib õnnetuse korral takistada inimeste evakuatsiooni või raskendada õnnetuse tagajärgi;müüjal puudus informatsioon pürotehniliste toodete kaalu kohta, mistõttu polnud võimalik kontrollida toodete nõuetele vastavust (pürotehniliste toodete müügikohas võib hoida kuni 20 kilogrammi tooteid letitagusel riiulil või vitriinis, kuni 80 kilogrammi tooteid aga müügikoha juures asuvas hoiukohas või letitaguses lukustatavas metallkapis);ajutises müügikohas puudus metallkapp või polnud sellel ohumärki.

Ametid tegid ettevõtetele märkused, nõudsid puuduste kõrvaldamist ning selgitasid nõuete täitmise olulisust.

„Tegemist oli esmakordse pürotehniliste toodete müügikohtade ühiskontrolliga. Paraku esines rikkumisi enamikus Eesti piirkondades. Ainuke koht, kus puudusi ei leitud, oli Saaremaa,“ kommenteeris tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste.

Ta lisas, et tarbijakaitseameti ja päästeameti koostöö sujus suurepäraselt ning ametid kavatsevad ka edaspidi ühiselt järelevalvealast koostööd jätkata.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757