Autor: Maarit Eerme • 9. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

AS Kalevile omistatakse õiglase kaubanduse sõbra märk

Tähistamaks 10. mail ülemaailmse õiglase kaubanduse päeva annab MTÜ Mondo Eestis esmakordselt välja õiglase kaubanduse sõbra märgid. Esimesteks märgi saajateks on kommivabrik Kalev, kauplus Ehe Mood,  Looduspere ja Biomarketi poed, Mahemarket, Stockmanni kaubamaja toiduosakond ja TOP Seadmed OÜ.

Kohvikutest saavad märgi Mosaiik Tallinnas, Art Cafe Rakveres, Gahwa Kärdlas ja Tartu Uue Teatri kohvik. Märgi saavad veel  Rakvere Kolmainu kogudus ning ajakirjanik Kaileen Mägi.

Õiglase kaubanduse sõbra märk on esimene selletaoline Eestis, selgitas MTÜ Mondo õiglase kaubanduse valdkonnajuht Jaanus Välja. „Meil on väga hea meel, et nii palju ettevõtteid, eesotsas meie juhtiva magusatootja AS kaleviga, peavad oluliseks õiglast kaubandust ning toodavad või müüvad just neid tooteid,“ lisas Välja.

 Eestis õiglast kaubandust edendav organisatsioon MTÜ Mondo algatab iga-aastase õiglase kaubanduse sõbra märgi väljaandmise nendele, kes oma igapäevatöös, ühiskondlikus tegevuses, kodus või töökollektiivis õiglast kaubandust edendavad. Märgi saajateks võivad olla õppeasutused, kaubandus-, toitlustus- ja tootmisettevõtted, vabaühendused ning töökollektiivid, kes õiglase kaubanduse edendamisega silma paistavad.

Õiglase kaubanduse sõbra märgi väljaandmine toimub vastavalt taotleja profiilile paika pandud kriteeriumitele. Tänasel päeval on AS Kalev teinud aga õiglase kaubanduse suunas väga olulise sammu. Kodumaine magusatootja liitus vastutustundlikku ja jätkusuutlikku kohvi-, tee- ning kakaokasvatust toetava rahvusvahelise programmiga UTZ Certified. Ettevõte läheb šokolaaditootmisel järk-järgult üle sertifitseeritud kakao kasutamisele, plaanide kohaselt on aasta 2016 lõpuks kogu Kalevi šokolaad toodetud UTZ-sertifitseeritud kakaost. UTZ programm seisab kakaokasvatajate paremate töötingimuste eest, võimaldab neil erialase hariduse saamist ja oskuste täiendamist, et suureneks istanduste saagikus ja seeläbi ka sissetulek. Seejuures pööratakse suurt tähelepanu loodusressursside säästlikule kasutamisele.

 Tänavuse õiglase kaubanduse päeva teema on „Õiglase kaubanduse inimesed“ (Fair Trade People). Sellega tunnustatakse kõik neid, kes tootjate, töötlejate, vahendajate või tarbijatena osalevad õiglase kaubanduse ahelas.   Õiglane kaubandus on rahvusvaheline liikumine, mis seisab arengumaade väiketootjate huvide eest. Tegemist on kaubandussuhetel põhineva solidaarsusega arengumaade tootjate ja heaoluriikide tarbijate vahel. Süsteemis osalevad miljonid väiketalunikud, istanduste töötajad ja käsitöölised 70 arenguriigis ning kaupu müüakse Euroopas, Põhja- Ameerikas, Jaapanis ja Austraalias.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757