Autor: Mari Mets • 12. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Brutopalk on buumiajast kasvanud kolmandiku

Palgatöötajate keskmine brutopalk ühes kuus oli 2013. aastal 900 eurot, mis on kõigis maakondades 2012. aastaga võrreldes kasvanud.

Aastaga kasvas brutopalk 6,6 protsenti. Alates aastast 2007 ehk viimasest buumiaastast on brutopalk kasvanud pea 30 protsenti.

Eesti keskmistest kõrgemat brutotulu teenisid palgatöötajad Harju- ja Tartumaal, kõige madalamat tulu 746 eurot kuus Valgamaal. Tallinnas oli palgatöötaja kuukeskmine brutotulu 985 eurot.

Viimastel aastatel on kõrgeima brutotuluga Harjumaa näitaja püsinud Eesti keskmisest veidi üle 10% kõrgem ja madalaima brutotuluga Valgamaa näitaja Eesti keskmisest umbes 15% madalam.

Linnade ja valdade võrdluses teenisid suurimat tulu Harjumaa palgatöötajad. Kõige suuremat brutotulu 1293 eurot teeniti Viimsi vallas ning kõige väiksemat Kallaste linnas ja Peipsiääre vallas - kummaski veidi üle 630 euro.

Viimastel aastatel on vahe suurima ja väikseima brutotuluga omavalitsusüksuse vahel vähenenud - kui 2012. aastal oli see 55%, siis 2013. aastal 51%.

Kokku oli 2013. aastal 509 323 brutotulu saajat, varasema aastaga võrreldes kasvas nende arv 4600 inimese võrra. Brutotulu saajate arvu kasv tuli peamiselt 63aastaste ja vanemate tulusaajate hulga suurenemisest 6% võrra. Tulusaajate arv kasvas enim Harjumaal, järgnesid Tartu- ja Ida-Virumaa. Tulusaajate arv kahanes Järva-, Saare-, Lääne- ja Lääne-Virumaal.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757