Autor: Kaisa Gabral • 16. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palgainfo: suurim palgasurve müügi- ja teenindustöötajatel

Palgainfo Agentuuri andmetel on kõige suurem palgasurve müügi- ja teenindustöötajate ning seadme- ja masinaoperaatorite ametirühmades, kus netotöötasu ootused on protsentuaalselt kõige enam kasvanud.

Kui madalama ja keskmise palgaga gruppides on neto töötasuootus kasvanud võrreldes aasta taguse ajaga 100 euro võrra, siis kõrgemapalgalistel 200-500 euro võrra, teatas agentuur. 

Kõige suurem on palgasurve müügi- ja teenindustöötajate ning seadme- ja masinaoperaatorite ametirühmas, kus netotöötasu ootused on protsentuaalselt kõige rohkem kasvanud ning lõhe saadava netotöötasu ja oodatu vahel on märgatavalt suurenenud.

Väiksem on palgasurve ametnike ja mootorsõidukite juhtide ametirühmades.

41% töötajatest ja tööotsijatest märkis, et nende töötasu on aasta taguse ajaga võrreldes kasvanud. Pea sama suurel hulgal (42%) töötasu muutunud ei ole. Töötasu keskmine netokasv oli 40-150 eurot ehk 11% (mediaan).

Võrreldes eelmise aasta sügisega on märgatavalt väiksem nende hulk, kes ootavad töötasu kasvu lähema kuue kuu jooksul (novembris 2013 27%, mais 2014 17%). Tagasihoidlikumate ootuste taga võib olla see, et töötasusid korrigeeritakse reeglina aasta esimeses pooles.

Keskmine oodatud töötasu kasv, võrreldes sügisega, on pisut suurem – 14%, sügisel vastavalt 10% (mediaan). Peamine põhjus, miks töötajad töötasu kasvu ootavad, on nende personaalne tööalane areng.

Tööandjate seas on kasvanud nende organisatsioonide osatähtsus, kus aasta jooksul on muudetud või kavandatakse muuta põhipalkasid. Peamine põhipalkade muutmise põhjus on palgaturul toimuvad muutused ja konkurentide poolt pakutavad palgatasemed.

Uuring viidi läbi mai kuus aprilli töötasude kohta ning selles osales ligi 300 tööandjat ja üle 6500 töötaja ning tööotsija. Värsked palgaandmed 400 ameti töötasu infoga laetakse üles Palgainfo Agentuuri online andmebaasi ja need on saadaval Agentuuri püsiklientidele. Põhjalikumad uuringu tulemused avaldatakse 30. juunil 2014 väljaandes „Tööturu ja tasustamise trendid kevad-suvi 2014“.

Palgainfo Agentuur on sõltumatu uuringute agentuur, mis pakub tööandjatele ja töövõtjatele asjakohast palgainfot. 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757