Autor: Mait Kraun • 6. august 2014

10 ettevõtet, mis kontrollivad pea kogu toidutööstust

Veebis ringlev infoleht paljastab, kuidas 10 ettevõtet toodavad praktiliselt kogu töödeldud toidu ja joogid, mida poelettidelt leida võib.

Infoleht on loodud vaesuse vastu võitleva organisatsiooni Oxfam International poolt. Selle andmetel peaaegu kogu toitu ja jooki kontrollivad ettevõtted Coca Cola, Nestle, PepsiCo Inc, General Mills Inc, Kellogg Co, Associated British Foods, Mondelez International, Mars, Danone ja Unilever.

Infolehe raport hoiatab, et töödeldud toidu koondumine käputäie ettevõtete kätte tekitab globaalsel toiduturul mitmeid probleeme: farmeritel on üha vähem ettevõtteid, kes nende tooteid ostaks; tarbijad ei saa enam aru, milline ettevõte on brändi taga; rahvusvahelistel kontsernidel kaob tarneahela üle kontroll, vahendab MarketWatch.

Samuti ütleb Oxfam, et toiduaine- ja joogitööstus ei panusta piisavalt kasvuhoonegaaside vähendamisele. Sellega aidatakse organisatsiooni sõnul kaasa kliimamuutusele ning farmerite olukorra halvenemisele.

Kui need 10 suurt ettevõtet oleks üks riik, siis oleks see saastamise poolest maailmas 25. kohal, saastades rohkem kui Soome, Rootsi, Taani ja Norra kokku.

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700