Autor: Maarit Eerme • 8. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Septembris korraldab Vilnius esmakordselt nuti-tänavalaada

Septembris korraldab Leedu pealinn Vilnius maailma esimese nuti-tänavalaada, kus kaupade eest saab tasuda mobiiltelefoni abil ning korraldajad loodavad, et täiendavate makseviiside kasutamise võimalus hõlbustab laadal kauplemist.

Euroopa Liidu litsentsiga elektrooniliste maksete asutus Paysera tutvustab kaupmeestele mobiilset makselahendust. Iga kaupmees saab endale nutitelefoni ja vastutasuks peavad nad pakkuma nutitelefoni abil tasuvatele klientidele allahindlusi.

„Näitame kõigile, et mobiilimaksed on kasutajasõbralikud ning ei nõua erilisi oskusi ega vahendeid,” ütleb Paysera maksesüsteemi välja töötanud ettevõtte EVP International arendusjuht Andrius Balkunas.

Igal aastal külastab Vilnius City festivali rohkem kui 300 000 inimest kogu Euroopast ning kohapeal müüvad rahvakunstitooteid, kunstiteoseid, suveniire, rõivaid, aksessuaare ja toidukaupu rohkem kui 250 kaupmeest.

Balkunase sõnul peetakse enesestmõistetavaks, et talupidajad või rahvakunstnikud pole nutitehnoloogiate kasutajad ega saa oma ostjatele pakkuda muid makseviise kui vaid sularaha. Tema sõnul see müüt purustatakse.

Kaupmeestel on võimalik võtta kaupade eest tasu vastu ka sularahas, ehkki nutimaksete kasutamine on festivalil kaupmeestele kohustuslik. Nutikaubanduse soodustamiseks pakuvad kaupmehed nutiostjatele eriallahindlusi. Nutimaksete kasutamise eest saavad kaupmehed aga endale nutitelefoni, mis toimib makseautomaadina. Tehtud maksetele ei rakendu mingeid komisjonitasusid.

Kaupmeestel on võimalik kasutada kolme maksetehnoloogiat.

iBeacons (Bluetooth-tehnoloogia (BLE) toimib juhtmevaba agendina, st kui ostja läheneb loendurile, kuvatakse tema telefonis makseaken kokkulepitud hinnaga, mille müüja on kassasse sisestanud. Ostjal tuleb vaid vajutada nuppu ning kaupmees saab tehtud makse kohta kohe teate.

Teine on QR-tehnoloogia, mis on väga populaarne bensiinijaamades ja restoranides. Iga kaupmehe müügipaviljonis kuvatakse tema kordumatu QR-kood. Kui maksesumma on kokku lepitud, skannib ostja QR-koodi, näeb seejärel makseteavet ja sooritab makse. Kaupmees saab makse kohe kätte.

Kolmas tehnoloogia loob kordumatu QR-koodi iga kord, kui keegi midagi ostab. Ostja esitab QR-koodi ja kaupmees saab pärast selle skannimist kauba eest raha. Ostjal on võimalik kontrollida oma makselimiiti.

Vilnius City Fiesta külastajatel on soovitatav luua Paysera konto ja lisada sinna eelnevalt raha Interneti kaudu või sularahas või siduda see oma maksekaardiga.

Vilnius City Fiesta on suurim kunstifestival Vilniuses ja seda korraldatakse juba 20 aastat järjest. Festivali käigus toimub tänavatel, linnaväljakutel ja parkides sadu tasuta üritusi ning suurejooneline tänavalaat.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757