Autor: Rainer Saad • 13. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stockmannilt ootamatult kehvad tulemused

Soome kaubamajade kett Stockmann teatas täna tegevuskasumist, mis jäi oluliselt alla analüütikute ootustele, kuna nõrk tarbijakindlus Soomes ning Vene rubla kursi langus mõjusid müügile negatiivselt.

Stockmanni teise kvartali tegevuskasum oli 3,5 miljonit eurot, samas kui Reutersi poolt küsitletud analüütikud prognoosisid 13,4 miljoni euro suurust tegevuskasumit. Eelmine aasta samal ajal oli tegevuskasum 30,1 miljonit eurot. 

Madal tarbijakindlus Soomes ja Vene rubla nõrgenemine langetasid Stockmanni teise kvartali käivet 8,9 protsenti, 495,3 miljoni euroni. Teise kvartali aruandes teatas Stockmann, et selle aasta käive ja tegevuskasum saavad olema nõrgemad kui eelmisel aastal.

Stockmanni juhi Hannu Penttilä sõnul on Soome jaeturul toimumas olulised muutused, mis on kontserni tulemustele negatiivselt mõjunud. „Tarbijakindlus on jätkuvalt madal ning nõudlus tööstuskaupade järele on selgelt vähenenud,” ütles Penttilä. Samas tõi ta välja selle, et Balti riikides, Rootsis ja Norras on turg olnud stabiilne.

Majandusaruandes Stockmann Eestit eraldi välja ei too, vaid on Eesti üksused liigitanud Balti riikide ja Kesk-Euroopa alla, kuhu kuuluvad veel Läti, Leedu, Tšehhi, Slovakkia ja Poola. Selle üksuse teise kvartali käive vähenes võrreldes möödunud aasta sama ajaga 42,5 miljonilt eurolt 41,5 miljoni euroni. Üksuse tegevuskasum vähenes 1 miljonilt eurolt 0,7 miljoni euroni.

Teise kvartali jooksul sulges Stockmann 10 Seppäla poodi. Seitse neist Venemaal, kaks Soomes ja ühe Eestis. Kvartaliga avati üheksa Lindexi poodi. Kaks Rootsis, kaks Eestis, kaks Tšehhis, üks Soomes, üks Norras ja üks frantsiispood Saudi Araabias.

Stockmanni aktsia on Helsingi börsil langenud aasta algusest 10 protsenti.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070