Autor: Maarit Eerme • 5. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Innovaatiline taaratagastusautomaat Laagri Maksimarketi parklas

Laagri Maksimarketi parklasse paigaldati juuli lõpus innovaatiline „suure koguse taaraautomaat“, mis võimaldab võtta korraga vastu 300 liitrise kotitäie taarat.

Juuli lõpus paigaldatud Laagri Maksimarketi parklasse „suure koguse taaraautomaadil“ käib hetkel intensiivne testperiood koos tarbijatega, et kõik seadistused saaksid paika. „Tegemist on antud masina kolmanda installatsiooniga maailmas, peale Austraalia ja Rootsi, siis on siin kohapeal arendamist ja mugandamist olnud enam kui küll,“ ütles Eesti Pandipakendi juhatuse esimees Rauno Raal.

Raali sõnul on nad juba pikka aega tunnetanud, et on olemas inimesi, kes soovivad pakendeid tagastada harvemini, kui kord kuus – pigem 1- 2 korda aastas. Need inimesed elavad üldjuhul eramajades, kus on rohkem ruumi pakendite ladustamiseks. „Kuna seda tüüpi taaraautomaati turul veel ei ole, siis hakkasime otsima ja leiutama ning jõudsime Taanis toodetava tööstusliku pakendi loendusseadmeni, mida on siis mugandatud tavatarbija jaoks.“ Pandipakend tutvustas antud unikaalse projekti võimalust jaemüüjatele ning ETK Jaekaubandus tuli Raali sõnul sellega kiiresti kaasa.

Suure koguselise taaraautomaadi unikaalsus seisneb selles, et tarbija ei pea pakendeid sisestama ükshaaval vaid saab korraga ära anda kaks 150l kotitäis pakendit ning masin teeb ise pakendite loenduse ja sorteerimise töö ära.

„Olen selle seadme laiema kasutamise osas skeptiline, sest nende maksumus on tavalise taaraautomaadiga võrreldes pea 7 korda kallim,“ lausus Raal. Kuid lisas, et tehnoloogia areneb pidevalt ja ta loodab, et mingis perspektiivis on arendustöö toonud turule ka uusi analoogseid ja jaemüüjatele taskukohaseid seadmeid.

Kogu lahendus, mis sisaldab taaramaja ja komplimaatoreid läks maksma üle 200 000 euro. Komplimaatorid ehk uudsed pressid on üks oluline osa lahendusest, mis võimaldavad jaemüüja juurest pakendeid ära viia harvem. „Tavaolukorras toome jaemüüjate juurest pakendeid ära spetsiaalsete kilekottidega sõltuvalt tagastuskohast kas 1-2 korda nädalas. Komplimaatorid teostavad kohapeal eelpressi ja võimaldavad oma mahust tulenevalt meil plastpudelite ja plekkpurkide tühjenduse 1 -2 korda kuus,“ rääkis Raal uue aparaadi headest omadustest.

Lisaks võtab uus taaraautomaat vastu 80-95 pakendit minutis, kui tavaline aparaat suudab vastu võtta umbes 30-40 pakendit.

Raali sõnul võttis kogu lahenduse kavandamine aega üle aasta ning reaalne installatsioon võttis esmalt 2 nädalat. „Kõige suurema mahuga on olnud edasine seadistamine mis käib koos tarbijatega tänaseni,“ ütles Raal.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757