Autor: Kaubandus.ee • 1. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasutusele võeti uus pandimärk „K korduskasutatav“

Eestis võeti möödunud nädalal kasutusele uus pandipakendi tagatisraha märk „K korduskasutatav“, millega tähistatakse klaasist korduskasutuspakendeid.

Pandimärk „K korduskasutatav“ asendab seni kasutusel olnud märgi  „D korduskasutatav“. Paralleelselt kehtib ka senine märk, mille kasutamine on pakendiettevõtjatele lubatud kuni 2015. aasta juuni lõpuni. Uue tagatisraha märgi kasutusele võtmise tingis vajadus eristada paremini ühekordse ja korduskasutusega klaaspakendeid, mida seni tähistati vastavalt märkidega „D“ ja „D korduskasutatav“. Liialt sarnaste pandimärkide kasutamine tõi kauplustes kaasa palju sorteerimisvigu, mille tagajärjel tekkis paju segadust nii kauplusele kui korduskasutusklaasi kasutavatele pakendiettevõtjatele.

„Korduskasutatava klaaspudeli viib tootja otse taaratagastuspunktist oma tehasesse, kus see pestakse, täidetakse ja uuesti müüki paisatakse. Ühekordne klaaspudel jõuab hoopis Eesti Pandipakendisse, kus see purustatakse ja sulatamisse saadetakse. Sellest tulenevalt on ülioluline klaaspudelid juba taaratagastuspunktis õigesti sorteerida,“ ütles Eesti Pandipakendi tegevjuht Rauno Raal.

„K korduskasutatav“ pandimärk hakkas kehtima alates 24.11.2014, pärast keskkonnaministri poolt allkijastatud määruse „Pakendi tagatisraha märgid“ muudatust. Tarbijate jaoks klaaspudelist pandipakendite tagastamises midagi ei muutu, tagastada saab nii uue kui ka vana märgisega pakendeid.

Kuni 2015. aasta 31. juunini kehtib üleminekuperiood, mil pakendiettevõtjad võivad endiselt turule paisata klaasist korduskasutuspakendeid, millele on kantud märk „D korduskasutatav“. Alates 01.07.2015 on pakendiettevõtjatel õigus lasta turule vaid uue „K korduskasutatav“ märgiga pakendeid.

Uue loogika alusel hakkavad Eestis kehtima järgmised pakendite tagatisraha märgid: A (plastist ühekorrapakend mahuga 0,5 liitrit või väiksem); B (plastist ühekorrapakend, mille maht on suurem kui 0,5 liitrit); C (metallist ühekorrapakend); D (klaasist ühekorrapakend); K korduskasutatav (klaasist korduskasutuspakend).

Eesti Pandipakend on 2005. aastal joogitootjate ja maaletoojate ning kaupmeeste poolt Pakendiseaduse alusel loodud tootjavastutusorganisatsioon, mille ülesandeks on hallata ja korraldada üle-eestilist tagatisrahaga koormatud pakendite (vee, karastusjoogi, õlle ja lahja alkohoolse joogi plastmass-, klaas- ja metallpakendite) kogumist, transporti, loendamist, sorteerimist ja taaskasutamist. Eesti Pandipakendiga on liitunud 239 tootjat ja maaletoojat ning 850 tagastuskohta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757