Autor: Maarit Eerme • 6. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kütus kukutas tarbijahinnaindeksit

Kütusehinnad Neste tanklas
Foto: Raul Mee
Tarbijahinnaindeks muutus 2015. aasta jaanuaris võrreldes 2014. aasta detsembriga -0,4% ning võrreldes eelmise aasta jaanuariga -1,3%, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2014. aasta jaanuariga võrreldes 2,3% odavamad ja teenused 0,6% kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta jaanuariga võrreldes langenud 3,2% ja mittereguleeritavad hinnad 0,7%.

Mootorikütus mõjutas enim

2014. aasta jaanuariga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim mootorikütus, mis oli 20,7% odavam. Suuremat mõju indeksile avaldas veel toidu odavnemine 2,5%, millest ligi poole andis 13% odavam köögivili. Aastataguse ajaga võrreldes oli suurem mõju indeksile ka alkohoolsetel jookidel ja tubakal, mis on aastaga kallinenud vastavalt 3,1% ja 7,2%. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud kohv (21%) ning odavnenud suhkur (43%) ja värske köögivili (18%).

2014. aasta detsembriga võrreldes oli jaanuaris tarbijahinnaindeksi peamine mõjutaja samuti mootorikütus, mis odavnes kuuga 8,3%. Suuremat mõju indeksile avaldasid veel alkohoolsete jookide kallinemine 4,3%, mille põhjustasid jõulukuu soodusmüükide lõppemine ja uute aktsiisimäärade rakendumine, samuti rõivaste ja jalatsite laialdased soodusmüügid. Toidukaupadest kallines kuuga enim porgand (42%) ja odavnes apelsin (16%).

Viimati jäi tarbijahinnaindeksi muutus eelmise aasta sama kuuga võrreldes alla -1,3% detsembris 2009, mil muutus oli -1,7%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700