Autor: Maarit Eerme • 30. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TJA kontrollib kaubandusettevõtete elektripaigaldisi üle Eesti

Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) viib sel aastal läbi kaubanduskeskuste ja suuremate kaupluste elektripaigaldiste järelevalvet üle Eesti.

Järelevalve eesmärgiks on saada elektripaigaldistest põhjalik ülevaade, tõsta paigaldiste omanike teadlikkust kehtivatest nõuetest ning parendada elektriohutusalast olukorda. Järelevalve senised tulemused näitavad, et üle 70% kontrollitud paigaldistest on täiesti korras ja neile on tehtud audit. Puudustega paigaldiste puhul on peamiselt rikutud auditi ja käidukorralduse nõudeid.

Elektripaigaldisi on seni kontrollitud Harjumaal ja Tallinnas, Tartumaal, Pärnumaal ja Ida-Virumaal. Praeguste kontrollide tulemuste põhjal on korras ja positiivse audititulemusega üle 70% kõikidest kontrollitud paigaldistest, Harjumaal ja Tallinnas on vastav näitaja 80% ning Tartus 63%. Tuvastatud puudustest on TJA paigaldiste omanikke teavitanud ning osadel juhtudel teinud ka ettekirjutuse.

TJA ehitus- ja elektriosakonna juhataja Ahto Tuuling`u sõnul on hea meel tõdeda, et koostöö paigaldiste omanikega on hästi sujunud ning tehtud ettekirjutustesse on tõsiselt suhtutud. „Meie laiemaks eesmärgiks on jõuda niikaugele, et suure avaliku kasutusega hoonetes nagu seda on muuhulgas ka kaubanduskeskused ja kauplused, oleks elektriohutus tagatud. Jätkame järelevalvega kindlasti selle aasta lõpuni, vajadusel ka kauem.“

Elektripaigaldise võib kasutusele võtta ja kasutada üksnes juhul, kui see vastab kõikidele nõuetele ja sellele on tehtud audit, mille järeldusotsuse kohaselt on elektripaigaldis tehniliselt korras ja kasutamiseks ohutu. Nõuetele vastavuse eest vastutab paigaldise omanik või valdaja, kes peavad muuhulgas korraldama elektripaigaldise auditi ja tagama nõuetekohase käidu. Nõuded elektripaigaldistele tulenevad seadme ohutuse seadusest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757