Autor: Maarit Eerme • 3. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valuutade kõikumine tõstab hindu

Valuutakursside kõikumine anna põhjuse hindade tõstmiseks. Soome fotokauba müüja lisab kuni poole võrra, siinsed ärid ennustavad väiksemat kasvu.

Sandman Grupi hulgimüügi kaubandusdirektor Martin Pedai ütles, et võrreldes jeeni nõrgenemisega mõjutab Euroopa jaoks oluliselt rohkem elektroonikakaupade hindasid just dollari tugevnemine. „Lõviosa tootmist on ikkagi Hiinas ja Aasias, selles mõttes Jaapani jeeni mõju Euroopale väga suur ei ole,“ lausus ta. Küll aga müüvad tema sõnul Hiinas või Aasias valmivat elektroonikat Jaapani tootjad kokkulepitult dollari vahendusel.

Dollar on nii jeeni kui ka euroga võrreldes viimastel aastatel märgatavalt tugevnenud. Dollar saavutas juunis taseme 125,07 jeeni, mis on esimene kord pärast 2002. aasta novembrit. Dollar on tugevnenud ka euro suhtes - aasta alguses tasemelt 0,73 tänase 0,92ni.

Soome digitehnika pood Rajala kirjutas eile oma kodulehel, et Canoni objektiivide ja kaamerate hinnad tõusevad tänasest valuutakursimuutuste tõttu. Hindade tõus oli märkimisväärne, ulatudes 30-50%.

Fototoodete hind pole Sandman Grupis lähiajal muutumas ja Pedai märkis, et Rajala hinnatõus on tõenäoliselt turundusliku taustaga. Pedai tõdes siiski, et enamus suuremaid elektroonikatootjad on sunnitud oma hinnakirja valuutakursi muutuste tõttu reguleerima.

„Kindel on see, et aastalõpu peale võib prognoosida hinnatõuse, pigem just dollari kursist tulenevalt,“ ütles Pedai. Sellegipoolest ei pidanud Pedai ligi 30-protsendilist hinnatõusu tõenäoliseks.

Loe Äripäevast, kuidas kommenteerib Overalli turundusjuht ja juhatuse liige Märt Haamer fototehnika hinnatõusu.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070