Autor: Pille Ivask • 4. august 2015

Norralased arendavad peavaluvaba veini

Punane vein

Norra suurim veinitootja Arcus Wine Brands on välja andmas mitut uut veini, mille tarbimise korral järgmisel hommikul peavaluga ei ärka, vahendab Euromonitor International.

„Me kõik teame, et ükskõik missuguse alkohoolse joogi liigtarbimise korral võib järgmisel päeval pea valutada. Mõne tarbija jaoks tähendab aga juba üks lonks punast veini peavalu. Traditsiooniliselt nimetatakse sellist peavalu punase veini peavaluks,“ selgitas teadusanalüütik Øyvind Leknessund.

Leknessund lisas, et põhjust, miks mõnedel inimestel hakkab punasest veinist väga kiiresti pea valutama, pole teaduslikult kindlaks tehtud, ent usutakse, et tõenäoliselt põhjustab seda tanniini ja histamiini sisaldus alkohoolses joogis.

Veinieksperdi kodulehe andmeil on tanniini näol tegu parkainega ning punase veini ühe peamise koostisosaga. Histamiin on aga tihedalt seotud toidutalumatusega. Nimelt ütleb Eesti Allergialiidu kodulehekülg, et osa toiduaineid kutsub peale allergia mõnedel inimestel esile toidutalumatust, vabastades bioaktiivset histamiini. Histamiin on vasoaktiivne aine, mille mõjul laienevad väiksed veresooned ja kapillaarid ning tekib põletikuline punetus, turse ja sügelemine, mis on kõige paremini näha nõgesekublana. Histamiini füsioloogiline ülesanne on põletiku algatajana kaitsta keha nakkuste ja vigastuste eest.

Arcus Wine Brands on senini välja andnud juba nelja erinevat sorti punaseid veine, mille pudelil on silt, et vein sisaldab väikses koguses histamiini ja tanniine.

Kuna nii Norras kui Euroopa Liidus ei ole veinidel kohustust panna pudelile silti infoga, millest vein täpselt koosneb, on Leknessundi sõnul igati tervitatav, et Arcus Wine Brands seda teeb ning seeläbi tarbijaid teavitab ja harib. Lisaks pakub see head alternatiivi neile inimestele, kes muidu punast veini juua ei saa.

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700