Majapidamiste reaalne ostujõud kasvab sel aastal hüppeliselt tänu kiirele brutopalga tõusule ning hindade langusele ja tööjõu maksukoormuse vähenemisele, kommenteeris Swedbanki vanemanalüütik Liis Elmik.

- Tarbijate ostujõud kasvab Foto: EPA
Kiire palgatulu tõus kajastub tema sõnul ka jaemüügi numbrites. Selle aasta esimese seitsme kuu jooksul on jaemüügi maht kasvanud 8% võrra. Netopalga reaalkasv tõusis esimesel poolaastal ligikaudu samas tempos, 7%.
"Tarbimine on majanduskasvule tänuväärne tugi ajal, mil eksport ja investeeringud panustavad kasvu tagasihoidlikult. Samal ajal ei saa peamiselt siseturul põhinev majanduskasv pikalt kesta. Kui ekspordi müüginumbrid ei parane, palgakasv varem või hiljem aeglustub," selgitas Elmik.
Keskmine brutokuupalk oli teises kvartalis 1082 eurot, kasvades aastaga umbes 6%. Keskmine brutokuupalk tõusis 2015. aasta teises kvartalis peaaegu kõigil tegevusaladel. Keskmine brutokuupalk ei suurenenud vaid ehituses. Keskmine brutokuupalk kasvas rohkem eelkõige siseturule suunatud harudes: kinnisvaras, põllumajanduses, turismis, meelelahutuses, hariduses ja tervishoius. Töötlevas tööstuses jäi palgakasv erinevate harude keskmise lähedale.
Swedbanki prognoosi järgi kasvab keskmine brutopalk sel aastal 5%, reaalne netopalk aga 7%.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2015. aasta juulis eelmise aasta juuliga võrreldes püsivhindades 9%, teatab Statistikaamet.
Jae- ja hulgikaubanduse, mootorsõidukite ja mootorrataste remondi keskmine brutokuupalk oli 2015. aasta II kvartalis 989 eurot, teatab Statistikaamet. Kaubanduse brutokuupalk tõusis I kvartaliga võrreldes 5% ja eelmise aasta II kvartaliga võrreldes 5,5%
Toitlustussektoris edukas olemiseks tuleb pöörata tähelepanu paljudele detailidele. Andekas peakokk ja suurepärane meeskond tagavad toidu järjepideva kvaliteedi, teenindajad loovad meeldejääva elamuse ning sisekujundus koos õigesti valitud toidunõudega aitab kujundada restorani identiteeti.