4. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhtimispõhimõtted: Veebikaubamaja Baumax juht Jako Tsäko

Baumaxi juht Jako Tsäko räägib enda juhtimispõhimõtetest
Foto: Raul Mee
Kaubandus.ee uuris Eesti suurima ehitusmaterjalide ja kodukaupade e-poe Baumax juhilt Jako Tsäkolt, millised on tema juhtimispõhimõtted, kui palju ta enda otsuseid analüüsib, kui palju tegevusi delegeerib ning millise loomaga ta kõige rohkem samastuks.

Tsäko austab enda koostööpartnereid ja kliente ning ootab neilt vastu sarnast käitumist. „See tähendab oma lubaduste täitmist, õigeaegset tegutsemist, olla avatud ettepanekutele ning otsida pidevalt uusi võimalusi, kuidas asju paremini teha,“ rääkis ta.

Valede otsuste tegemises on Tsäko kindlal seisukohal. „Kes ei ole valesid otsuseid teinud, see ei olegi otsuseid teinud.“ Tema sõnul kardavad inimesed eksida, kuid tema teeb pidevalt eksimusi, kuid on oluline aru saada, tunnistada ja eksimusest õppida. „Minu parimad sõbrad tööalaste eksimustega tegelemisel on kahtlemata numbrid, mineviku osas nad ei valeta kunagi ja selle pärast nad mulle väga meeldivadki.“ Tsäko teeb siiski suur osa otsuseid lisaks numbritele ka „kõhutundel“, sest uute lahenduste puhul pole numbreid tihtipeale kuskilt võtta. Tema sõnul on analüüs oluline, kuid sellele pole mõtet pikalt keskenduda, otsused on need, mis panevad „rattad liikuma“, muidu võidki jääda analüüsima.

Baumaxis jälgitakse müüginumbreid igapäevaselt ning korra kuus vaadatakse neile otsa väga põhjalikult. „Meil ei ole eelarvet nagu riigiettevõtetel, kus kõik mis on tuleb ära kulutada. Baumaxi müük ja selle kasv on elu ja surma küsimus, seega jälgime seda nagu operatsioonisaalis jälgitakse patsiendi südamerütmimonitori, usutavasti rõõmsamate nägudega.“

„Kui mul tuleb mingi „hull idee“, siis joonistan selle Excelisse, magan öö ära ja kui järgmine päev tundub idee jätkuvalt hea, hakkan tegutsema,“ rääkis Tsäko otsuste analüüsimisest. Väiksemate otsuste puhul toetab ta korra selja tooli, joob klaasi vett, sest vesi teeb alati pildi selgemaks.

Kuna Baumaxis on avatud kontor, siis kollektiivis suhtlevad nad väga palju otse. „Olulised asjad räägime alati silmast-silma. Operatiivne tegevus sõltub juba ettevõtte protsessidest, et milline suhtlusvorm antud protsess nõuab.“

Tsäko on arvamusel, et ettevõtte protsessid peavad olema paigas nii hästi, et ettevõte toimib ka ilma juhita – vähemalt mingi aja. „Minu eesmärk on kõik tegevused delegeerida, kuid väikeettevõtjana on reaalne olukord see, et tihtipeale tuleb asendada igal positsioonil kolleege. Mulle isiklikult meeldib vahepeal olla ise „mootoriruumis“ ehk tegeleda ostu-müügiga, sest sealt saab kõige otsemat tagasisidet klientidelt, tarnijatelt ning siseprotsessidest, mis on hindamatu väärtusega.“ Tsäko on juhina teadlik kindlasti ettevõtte finantsseisust ja suhtleb ka ise võtmehankijatega.

„Kuna e-kaubandus on suhteliselt uus valdkond Eestis, siis töötajate poole pealt oleme panustanud pigem „rohelistele lehtedele“. Tsäko sooviks hea meelega lükata hoogu juurde meeskonnakaaslastele, kes tahavads vastutust võtta ja osaleda aktiivsemalt ettevõtte juhtimises.

Kui Tsäko võrdleks ennast mõne loomaga, siis esimesena toob ta välja oma kassi, kelle ta leidis öösel tänavalt. „Ta on mulle suureks eeskujuks just igas olukorras  äärmise rahulikkuse säilitamise osas.“ Teise loomana tõi ta välja koera, kelle aastal ta on sündinud, kes on omadele truu, oskab hammustada ja kes muidu jookseb või magab.

Jako Tsäko ei ole Baumaxi juhtimisega seotud alates 16.4.2016 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700