1. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Cityconi omanik: Eestit ootab jaerisk

Cityconi juht Marcel Kokkeel
Foto: Andras Kralla
Ostukeskuste omaniku Cityconi juht Marcel Kokkeel ütles Äriplaani konverentsil, et Eesti turgu varitseb jaerisk, sest kaubanduskeskuste ruutmeetrid kasvavad kordades kiiremini kui elanike arv.

"Eesti suurim jaerisk saab olema kaubavarude ülejääk,“ kommenteeris Kokkeel.

Ta märkis, et elanike arv ei kasva kiiresti, kui paisub kaubanduskeskuste ruutmeetrite arv. "Ilmselt jäävad paljud ruutmeetrid tühjaks ja tuleb hakata investeerima oma keskustesse." Klienti ei huvita, kus ta ostab, teda huvitab, mida ta ostab, ütles Kokkeel.

Kokkeel lisas, et kaubanduses on kaks võitjat - meelelahutuskeskused suurtes linnades ning igapäevakeskused, seal kus inimesed elavad. 

"Veebikaubandus kasvab kiiresti ning jätkab ka kasvamist, kuid esmatarbekaubad, puhastus- ja toidukaubad on jätkuvalt need tooted, mille järgi läheb inimene kaubanduskeskusesse," ütles Kokkeel ning lisas, et tema hinnangul hakkavad peagi paljud kaubanduskeskused Euroopas surema. 

Citycon avab enda kaubanduskeskustes munitsipaal teenuste keskuseid, raamatukogusid, teatreid. "Lisame keskustesse lokaalseid teenuseid, mis toovad kliendid keskustesse. See on inimeste keskus ja sinna me ka investeerime." Tema sõnul soovib klient minna sinna keskusesse, kus on teised inimesed ning kui neid keskusi on nii palju, siis keegi jääb kliendist lihtsalt ilma. 

Kokkeeli sõnul areneb Citycon globaalselt, sest ka nende partnerid ja kliendid kasvavad globaalselt. "Meie portfell on täna 5 miljardit eurot, millest suurema osa moodustab Soome ja Norra turg. Oleme Soome turul number üks, Rootsis kolmas ja Norras number kaks," loetles Kokkeel. "Eesti turul oleme number üks. Meie äris on oluline olla suur.“

Ta lisas, et Cityconil on plaan üha kasvada ning sihikul ei ole mitte Soome, vaid Hiina ja Türgi.

Cityconi portfellis on 35 ostukeskust ja 25 muud kaubanduspinda, suurem osa Soomes. Kontsern haldab ligikaudu 3,3 miljardi euro väärtuses vara. Eestis kuuluvad Cityconi portfelli Kristiine, Rocca al Mare ja Magistrali keskus. Citycon on teatanud plaanist Balti ja Põhjamaade turgudel kiirelt laieneda.

Autor: Alyona Stadnik, Äripäeva ajakirjanik

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700