Kuigi üldine tormijooks kaubanduspindadele arvatakse olevat vähemasti Lääne-Euroopas peatunud, on Baltikumis potentsiaali uute kaupluste sünniks veel küll.
- Kaubanduskeskuse ehitus Foto: Raul Mee
AS Prisma Peremarketi arendusdirektor Mika Ylinen rääkis jaekaubandusele ning FMCG sektorile suunatud ECR Baltic Foorumil, et kuigi Lääne-Euroopas arvatakse uute kaupluste avamise buum - "the race for space" - läbi olevat ning pingutatakse üksnes diferentseerumise ning individuaalsete pakkumiste nimel, siis Baltimaades see kindlasti nii ei ole.
"Vastupidi - väga palju uusi plaane uute kaubanduspindade osas on avalikustatud ja jaekaubanduse ruutmeetreid on elanike arvuga ja eelkõige ostujõuga võrreldes Baltikmis ikka ebaproportsionaalselt palju. See toob suure tõenäosusega kaasa vajaduse efektiivistada jaekaubandust tulevikus veelgi, ning ei saa välistada, et mõned väiksemad ja ebaefektiivsemad poed paratamatult turult kaovad," ütles Ylinen. Tihenev konkurents jaepindadel soodustab omakorda e-kaubanduse arengut, mis on kõige suurem "ohuallikas" senisele traditsioonilisele jaekaubandusele.
Autor: Kairi Oja, kaasautor
Seotud lood
Lähiaastatel toimub ärikinnisvaras ülepakkumiste tõttu tagasilöök, hoiatas Colliers International Advisors OÜ juhtivpartner Avo Rõõmussaar Eesti Kinnisvarafirmade Liidu konverentsil „Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg?“
11-12. novembril 2015 toimus Riias taaskordne ECR Baltic Forum, mille raames peetud FMCG ning jaemüügi teemalisel paneeldiskussioonil kõneldi uue aja kaubandusest ning arutleti võimalike arengustsenaariumide üle jaekaubanduses.
Kaubandusekspert, konsultant ning kirjanik Mark Taylor tõi ECR Baltic Forumil kaubandusmaailmast kõneledes mängu ilukirjandusliku dimensiooni – tema särtsakas ja uut mõtlemist kaubanduses ning turunduses väljendav ettekanne kandis furooriloovat pealkirja „50 shades of shopping.“
Selveri müügid kinnitavad, et jõulude ajal eelistatakse traditsioonilisi maitseid, kuid alati on ruumi innovatsioonile. Seetõttu tuleb Selveri Köök igal aastal välja uute ja eriliste jõulutoodetega. Kulinaaria tegevdirektor Merje Kips räägib lähemalt.