6. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubamaju kerkib üle mõistuse palju

Colliers International Advisors juhtivpartner Avo Rõõmussaar
Foto: Julia-Maria Linna
Lähiaastatel toimub ärikinnisvaras ülepakkumiste tõttu tagasilöök, hoiatas Colliers International Advisors OÜ juhtivpartner Avo Rõõmussaar Eesti Kinnisvarafirmade Liidu konverentsil „Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg?“

Konverentsi  ärikondliku kinnisvara diskussiooniringis oli Rõõmusaar teiste osalejate, Novira Capitali  juhtivpartneri Arle Mölderi ning Technopolis Ülemiste AS juhatuse esimehe Gert Jostoviga võrreldes skeptilisem. Tema sõnul näeme lähiaastatel teatud langust kindlasti kõikides ärikinnisvara sektorites ning esmalt saabub see kaubanduses.

 „Neid kaubamaju muudkui kerkib, see on ikka üle mõistuse. Porto Franko, T1, nüüd ka Tallinki projekt Lasnamäel. Seda on liiga palju, üürnikke igasse keskusesse lihtsalt ei jagu,“ sõnastas Rõõmussaar. Sellele viitavad tema sõnul juba praegu mitmed faktid. „Next on uksed kinni pannud, Terranova on raskuses. Need on vaid esimesed nimed, mis meenuvad - ma arvan, et maksetega raskustes olijaid on rohkemgi,“ sõnas Rõõmussaar ja lisas et kindlasti on ka neid ettevõtteid, kes seda olukorda üritavad ära kasutada, aga raha meie turul lihtsalt rohkem ei ole, et kõigile laienejatele kliente jätkuks.

Samas tõi Rõõmussaar välja ka positiivseid aspekte. Ka kaubanduskeskuste äri võiks tema sõnul ajada, aga laiendada ikka neid asju, mis on laiendamist väärt. „Laienda tasub Tallinnas praegu sinna, kus on midagi juba tekkinud – kesklinna lähedusse ja Ülemiste City kanti.“

Ärikinnisvara muutuste prognoosimine pole Rõõmussaare sõnul nii emotsioonipõhine, nagu see on elukondlikus kinnisvarasektoris ning on seeläbi ka paremini prognoositav. „Tuleb lihtalt andmeid koguda ja neid analüüsida,“ märkis ta diskussiooniringi sissejuhatuseks.

Autor: Lauri Leet, Kinnisvarauudised.ee toimetaja

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757