15. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubandus- ja bürookompleks Porto Franco valmib 2018

Porto Franco
Foto: Porto Franco
Tallinna sadamaala rahvusvahelise arhitektuurikonkursi võitjaks kuulutati Londoni arhitektuuribüroo Chapman Taylor eesotsas arhitekt Tom Klingholziga, kelle projekti “1959” kohaselt kerkib 2018. aastaks kesklinna mereäärse promenaadi ning ainulaadse klaaskatusega sisetänavaga kaubandus- ja bürookompleks Porto Franco.

Porto Franco OÜ juhatuse liikme Aldo Daponi sõnul oli konkurss kõrgetasemeline ja võidutöö ideestik ning lahenduste läbimõeldus lubab projektiga kiiresti edasi liikuda. Žürii tõstis eraldi esile ka võistlustööd “Tectonic”, mille autoritega Eesti arhitektuuribüroost Kadarik & Tüür alustab arendaja samuti läbirääkimisi, et neid lõpp-projekti koostamisse kaasata.

Suurim Tallinna kesklinnas asuv kaubandus- ja bürookeskus üldpinnaga ca 160 000 m, sealhulgas:

 Kaubanduskeskuse renditavad pinnad on kokku 40 000 m

 Suurim kesklinna hüpermarket 6600 m

 Kohvikud ja restoranid 4350 m

 Gourmet-toidu müügiala 1000 m

 Moekaubad 28 000 m

Maa-alalune parkla kokku umbes 1250 autole

Bürookeskuse renditav pind ca 30 000 m, kus hakkab töötama ligi 3000 inimest

Projekti koguinvesteering on ca 160 miljonit eurot

Kaubanduskeskuse valmimistähtaeg on november 2017, büroohoonetel jaanuar 2018

“Eesti 100. sünnipäevaks plaanime ehitada praegusele tühermaale kesklinna suurima kaubandus- ja büroolinnaku. Porto Francost saab tõeline linna süda, mis koos teiste ümbruskonna vabaaja- ja elamuarendustega teeb viimaks  teoks kauaräägitud Tallinna avamise merele,” sõnas Dapon. “Lähiaastail toimuv Põhjaväila ehitus ning Linnahalli piirkonna kordategemine liigutab linna raskuskeskme siiapoole ning Porto Franco teeb omalt poolt kõik, et inimestele pakkuda kaasaegset ja kvaliteetset töö ja meelelahutuskeskkonda.” Projekti kogumaksumus on ca 160 miljonit eurot.

Linnaelanike meelelahutus- ja ostuvõimaluste täienemise kõrval tõstavad piirkonna arendused Tallinna atraktiivsust eelkõige reisi- ja kruiisisadama kaudu Eestisse tulevate väliskülaliste silmis. “Kui siiani tervitab sadama kaudu Eestisse jõudvat ligi 10 miljonit turisti mahajäetud tühermaa, siis juba paari aasta pärast näeb siin maailma tipparhitektide projekteeritud uhke promenaadi ning mereäärsete kohvikute ja restoranidega kaasaegset linnakeskust,” sõnas Dapon. “Olgu see meie sümboolne kingitus Eestile 100. sünnipäevaks ning Euroopa Liidu eesistujamaa perioodiks,” lisas ta.

Porto Franco arhitektuurikonkursile laekus kokku 22 osavõtutaotlust, millest lõppvõistlusele pääses seitse arhitektuuribürood. Konkursi žürii liikme, Tallinna linna peaarhitekti Endrik Männi sõnul on võidutöö nii kaubanduskeskuse kui büroopindade osas funktsionaalse ning tugeva plaanilahendusega, vastates selles osas enim ette antud ülesandele. „Siiski seisab ees veel palju tööd, et olulises ja nõudlikus linnaehituslikus asukohas saavutada samaväärne ruumiline ja arhitektuurne kvaliteet,“ sõnas Mänd, rõhutades vajadust kavandada olulistele jalakäijate liikumissuundadele esinduslikud avalikult kasutatavad äritänavad, mis osaliselt võiksid kulgeda ka hoone sees.

Porto Franco võidutöö autoriks on Londonis tegutsev rahvusvaheline arhitektuuribüroo Chapman Taylor, mis on üle maailma tuntud kui üks edukaimaid ning enim auhindu võitnud kaubanduskinnisvara lahenduste välja töötajaid ja projekteerijaid. 

Vaata videointervjuud Äripäeva teemaveebist ehitusuudised.ee, mis tõi inglastele võidu? 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757