19. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2016. aasta jõuludekoratsioonide trendid

Christmasworld'il presenteeritud jõulukaunistus
Foto: Lauri Laidre
Jaanuari viimastel päevadel toimus Saksamaal Frankfurdi messikeskuses jõulumess Christmasworld, millest on saanud kõigi professionaalide, asjassepuutuvate ja huvitatute suurim ning tunnustatuim erialamess maailmas. 2016. aasta jõuludekoratsioonide trendide ülevaate tegi kohapealt jõuludekoratsioonide tootja MK Illumination Baltic projektijuht Lauri Laidre.

Christmasworld 2016 kujunes ajaloo edukaimaks messiks ja selles osales 966 ettevõtet 45 riigist. Viie päeva jooksul külastas messi ligikaudu 37 500 inimest 114 riigist.

Traditsiooniks on saanud, et just sellelt messilt tutvustavad jõuludekoratsioonide ja –materjalide tootjad uusi ideid, tooteid ja tehnoloogiaid ning näidatakse algava hooaja põhisuundi ja trende.

Selle aasta Christmasworld’il hakkas silma ennekõike järgmised suunad:

Puhas valgus – valge olgu valge ja kuldne olgu kuldne.

Kui viimase dekaadi jooksul on linnade tänavapildi dekoreerimisel kasutatud erinevat värvi tuledega valgusdekoratsioone, siis nüüd on see ajastu ümber saanud. Siniste, kollaste, punaste, roheliste ja roosade tulede ning dekoratsioonide asemele on taas tõusnud klassikaline puhas, ilma igasuguse varjundita valge või siis sooja kuldset tooni valgus.

Eriliselt efektse tulemuse saavutamiseks võib kasutada ka puhast valget ja kuldset valgust kombineerituna. Ilmselgelt on valge ja kuldse valguse kombineerimisel eeskuju võetud ehtetööstusest, kus juba mõnda aega kombineeritakse valget ja kollast kulda eriliselt eksklusiivse ja kauni tulemuse saamiseks. Enamus messil osalenud Kesk- ja Põhja-Euroopa tootjatest ongi valinud puhta valgusega lahendused ja meeletu värvide meri on jäänud Lõuna-Euroopa, Aasia ja Lõuna-Ameerika pärusmaaks.

Foto: Lauri Laidre

Üle-elu-suuruses 3D dekoratsioonid.

3D modelleerimise ja tehniliste võimaluste ning oskuste pidev kiire areng on ka Christmasworld’il selgesti tajutav. Käesoleva aasta messil pöörasid erinevad tootjad erilist tähelepanu oma üle-elu-suuruses kolmemõõtmeliste dekoratsioonide – erinevate loomade, hiigelsuurte jõulupallide ja –tähtede eksponeerimisele. Igasugune valgus on ju talvises pimedas linnaruumis tervitatav, aga kui ikka näiteks lumises Kadrioru pargis sattuda vastamisi 6-meetri kõrguse tuledesäras metskitsega, siis oleks see paljudele, eriti lastele, kindlasti meeliülendav ja unustamatu hetk.

Foto: Lauri Laidre

Jõuluperioodi pikendamine mitte-traditsiooniliste dekoratsioonide ja –materjalide kasutamisega.

Olgugi, et professionaalsel tasemel teostatud jõuludekoratsioonid peavad vastu ja on kasutatavad aastaid, siis iga-aastane jõuluperiood on siiski suhteliselt lühike aeg. Järjest rohkem soovivad ettevõtted kasutada jõuludeks soetatud dekoratsioone jõuluvälisel ajal ehk siis laiemas mõttes talviste või miks mitte ka aastaringsete dekoratsioonidena. Nii ongi aasta aastalt järjest rohkem hakatud jõuludekoratsioonide kõrvale ilmuma mittetraditsioonilised, aga siiski jõulutemaatikasse sobivad kujundid – erinevad valgusega dekoreeritud lilled, loomad ja tehispuud.

Samuti kohtas messil käesoleval aastal rohkesti valdkonna jaoks uudseid materjale ja tehnikaid nagu näiteks graveeritud akrüülklaas, roostevaba metall, fiiberklaas ja kootud kangas. Esimest ja viimast on paslik meie ilmaoludes kasutada siiski sisetingimustes, näiteks kaubanduskeskustes, hotellides ja muudes avalikes siseruumides.

Foto: Lauri Laidre

Erinevate peegelpindade ja –materjalide kasutamine valguslahenduste valmistamisel.

Väga tugevalt olid käesoleva aasta messil esindatud erinevad valgust läbi peegelduse võimendavad ja liikuma panevad materjalid. Roostevabad metallkuulid, nii hõbedased kui kuldsed, peegeldavad led-lampe, tänu millele saab imekauni sädeleva valgusmängu. Läikivate litritega kangas lisab aga igale seinale suursugusust.

Foto: Lauri Laidre

Turvalisus ennekõike – alanud on madalpingetoodete võidukäik.

Siiani on jõuludekoratsioonide tootmisel valdavalt kasutatud 220V tulede lahendusi. Osaliselt seoses suurte maapinnal seisvate 3D dekoratsioonide populaarsuse tõusuga aga kindlasti ka tulenevalt klientide soovist tuua valgusdekoratsioonid inimestele ja maapinnale lähemale, näiteks pargidekoratsioonid, on erinevad tootjad usinasti arendanud inimestele turvalisi madalpinge led-tulesid ja -lahendusi.

Nii ongi valdavaks saamas trend, et kõikjal, kus on vähegi oht, et inimesed mis iganes põhjusel võivad dekoratsioonidega otseselt kokku puutuda, kasutatakse madalpinge led-tulesid. Levinumad on 24V või 36V led-tuled.

Inglismaal on juba liikunud seda teed, et avalikus linnaruumis tohib kasutada ainult madalpingelahendusi. Turvalisteks ja ideaalseteks toodeteks on need ennekõike parkides, laste mänguväljakute lähistel aga kindlasti ka kaubanduskeskustes, mis armastavad valguskardinatega kaunistada rõdude piirdeid, aknaid ja tugisambaid.

Foto: Lauri Laidre

Kuldne, hõbedane ja valge erinevates kombinatsioonides versus värvikirev naturaalsus ja looduslikkus kodudes.

Täiesti eraldi teemaks on aga jõuludeaegne kodukaunistamine. Siin on valdavaks kaks suhteliselt vastakat suunda. Esimene nendest jääb väga klassikaliseks ja traditsiooniliseks, kasutades põhitoonidena kombineeritult valget ja hõbedast või valget ja kuldset.

Materjalide osas tooksin siinkohal esile õrna keraamika ja värvitud kui värvimata klaasi laialdase kasutamise ning erinevad helmed.

Teine suund on aga väga värviküllane. Looduses leiduvatest materjalidest – lehed, sammal, kuivatatud marjad, lilled – on värvimise teel saadud meeleolukas ja vallatu lahendus, millele lisatakse pehmust tehislike loomanahkade ja kirevate lintidega.

Foto: Lauri Laidre

20 aastat tegutsenud MK Illumination, kelle peakontor asub Innsbruckis Austrias on Euroopa juhtivam jõuludekoratsioonide tootja. Ettevõte pakub klientidele täisteenust alates jõulukontseptsioonide loomisest ja dekoratsioonide tootmisest kuni paigaldamise ja ladustamiseni. MK Illumination’il on 28 esindust ning tegutsetakse rohkem kui 120’s riigis üle maailma. Grupi kogukäive 2015. aastal oli ligikaudu 72 miljonit eurot. MK Illumination Baltic tegutseb Eesti, Läti, Leedu ja Soome turul.

Autor: Lauri Laidre, MK Illumination Baltic projektijuht

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757