15. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida toob kaasa uus tolliseadustik?

Foto: Andras Kralla
Maist rakendub Euroopa Liidu tolliseadustik, mis ühtlustab järk-järgult tollitoimingud liidu sees, et ettevõtjaid koheldaks kõikjal liidus võrdselt ja asjaajamine muutuks paberivabaks.

„Lisaks ühtlustamisele ja lihtsustamisele muudab tolliseadustik ettevõtja jaoks ka tänaseid tollitoiminguid, et liikuda samm-sammult aastaks 2020 täismahus elektroonse tollivormistuseni,“ selgitas rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov.

Ettevõtjaid enim puudutavad muudatused käivad tollitagatiste regulatsiooni, teatud tolliprotseduuride ja siseriiklike lihtsustuste kadumise kohta. Näiteks pikeneb ajutise ladustamise tähtaeg 20 päevalt 90 päevani, tolliväärtuse deklaratsiooni lävi tõuseb varasema 10 000 euro asemel 20 000 eurole ning kauba tollistaatust tõendava äridokumendi kinnitamise lävi tõuseb 10 000 eurot 15 000 eurole.

Ettevõtjaid, kellel on kõrge usaldusväärsuse tunnustusena volitatud ettevõtja (AEO) sertifikaat, hakatakse soodsamalt kohtlema nii erilubade taotlemisel kui ka tollitoimingutes, samuti nõutakse neilt väiksemaid tagatisi või vabastatakse üldse tagatise esitamisest. Nii on keskse tollivormistuse luba, mis võimaldab kaupade deklareerimist viisil, kus kaup asub teises liikmesriigis, kättesaadav ainult AEO-dele.

Ettevõtjad, kes kasutasid varem võimalust kaupade veoks sisenemisdeklaratsiooniga, töötlesid kaupu muul kui seestöötlemise protseduuril või ladustasid kaupu II tüüpi vabatsoonis, peavad leidma neile toimingutele alternatiivi, näiteks sisenemisdeklaratsiooni kasutamise asemel rakendama transiidiprotseduuri.

Rohkem infot ELi uue tolliseadustiku kohta leiab maksu- ja tolliameti kodulehelt.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757